Berchemse Slijkschepper (‘Tuur’) (Berchem)

Geslacht

Man

Organisatie

Beherende organisatie

Berchemse Reuzengilde (reuzengilde)

Contactgegevens

Jos Tyck (voorzitter)
Diksmuidelaan 198
2600 Berchem
03 322 59 00
sint.berchem@skynet.be

Geboorte

Bouwjaar

1979

Aanleiding

De Berchemse Slijkschepper werd in 1979 gemaakt door het Berchemse feestcomité. Jan Bellon en Renaat Hanssens maakten het hoofd. Jacky Moonen bouwde het lichaam en Maria Deckers naaide de kledij. Na de bouw en de doop van deze reus werd het Berchemse Reuzenfonds opgericht. Dit zorgde ervoor dat de Berchemse Slijkschepper op verschillende plekken uitging. De reus had oorspronkelijk een zeer zwaar skelet. Daardoor vond men maar moeilijk nog mensen om de reus op te bouwen en voort te duwen. Na de fusie van Berchem bij Antwerpen (1983) werd het Berchemse Reuzenfonds opgeheven. Het hoofd en de handen bevinden zich bij de Kring voor Heemkunde Berchem. Het lichaam en de kledij werd na een poosje overgemaakt aan het Berchemse Sinterklaascomité, omdat zij nog voor een jaarlijkse rondgang instonden. Dit Sinterklaascomité maakte in eerste instantie een replica van hoofd en handen. In 2008 geraakte ook het zware metalen lichaam in onbruik.

De reus is niet ingeschreven in het geboorteregister.

Betekenis

Dit beeldt de reus uit

Andere

Verhaal achter de reus

De figuur van de Berchemse Slijkschepper is gebaseerd op de geuzennaam van de Berchemnaars. De naam werd ontleend aan een archiefdocument, waarin een ambtenaar uit Brussel aangeeft dat hij op bezoek komt naar Berchem, maar dat hij zal wachten tot het weer beter wordt. De Berchemse wegen lagen er nat en slijkerig bij en zijn schoeisel was daar niet tegen bestand. De slijkschepper zou de man zijn die met een soort van grote pollepel de rioolputten moest leegscheppen en het slijk in een emmer opving. De naam Tuur werd niet gebruikt door het Berchems Reuzenfonds en werd pas later aan de reus gegeven.

Reuzengroep

De reus maakt deel uit van reuzengroep

Deze groep telt 3 reuzen

'Tuur' vormt een trio met Jules Pilot en Miss Groenenhoek, die ook verwijzen naar de gemeente Berchem en de nabijgelegen luchthaven.

Voortbewegen

De reus wordt gerold

De reus wordt begeleid door

Activiteiten

De reus gaat uit in eigen gemeente

Er werden nog geen aanvragen om uit te gaan in andere gemeenten ontvangen.

de jaarlijkse Sinterklaasstoet in Berchem en ook op vraag zoals bijvoorbeeld de Geitenstoet in Wilrijk, …

Manier waarop de reus beweegt

De reus buigt niet.

De reus danst niet.

Constructie

Afmetingen

De reus is 4.1 meter.

Hoofd

Het hoofd is gemaakt door Jean Adriaenssens.

Het gebruikte materiaal is piepschuim.

Lichaam

De romp is gemaakt door Lieve Lieckens.

Het gebruikte materiaal is rotan.

Standaardkledij

De reus draagt Groene kleren, een grijs-groene voorschoot en een pet.

De kledij is gemaakt door Suzy Wuyts.

Dit is de betekenis van de kledij: De kleren verwijzen naar een arbeidersoutfit: groene werkkledij, een arbeiderspet en een voorschoot die wat vuil is door slijk te scheppen..

Accessoires

De reus draagt Een schop om slijk te scheppen.

Bewaarplaats

Staat van de reus

Uitstekend

De reus werd gerestaureerd in 2010

Dit is toen gebeurd: Het oorspronkelijke lichaam bestond uit een houten basis op vier ballonbanden. Hierop steunde een structuur van bandijzer en kippengaas. Daarop werd een elliptisch bovenlichaam geplaatst. Het hoofd kwam in een spiraalveer die hoger en lager kon worden geplaatst (om hindernissen te vermijden zoals verlichtingsdraden). Deze structuur woog 530 kilo. In 2010 werd een rieten lichaam gemaakt. De kledij werd daarom ook aangepast door Suzy Wuyts. Tijdens de Sinterklaasstoet in 2010 viel het hoofd. Het wordt nu hersteld.

Documentatie

Er is geen archief over de reus