En… actie! Zo maak je een impactvolle erfgoedvideo
Met video promotie maken voor je erfgoedactiviteit, je aanbod in de kijker zetten of je sympathisanten op de hoogte houden van wat er leeft in jouw erfgoedvereniging? Klinkt leuk! Maar hoe begin je daar aan? Video’s maken hoeft helemaal niet tijdrovend, moeilijk of duur te zijn. In deze praktijktip vind je handige tips, stappenplannen en checklists om met video eenvoudig een digitaal verhaal te vertellen.
WAAROM KIEZEN VOOR VIDEO?
Video is een van de meest toegankelijke manieren om je erfgoedwerking in de verf te zetten. Met dit formaat kan je je boodschap op een visueel aantrekkelijke en impactvolle manier verspreiden. Daarnaast hoeft het maken van een video helemaal niet complex of duur te zijn:
- Met een simpele smartphone maak je al kwalitatieve beelden, zonder grote kosten.
- Online is er heel wat gratis materiaal beschikbaar, denk aan rechtenvrije foto’s en video’s of auteursvrije muziek.
- Montagesoftware wordt steeds toegankelijker en gebruiksvriendelijker waardoor iedereen, zelfs zonder technische achtergrond, creatieve video’s kan maken.
- Het delen van je resultaat is eenvoudiger dan ooit dankzij sociale media kanalen zoals Facebook, Instagram en YouTube.
Met video bereik je ook een groter, ander en jonger publiek. Het is dus een efficiënte manier om te verjongen, nieuwe vrijwilligers aan te spreken en zo de toekomst van jouw vereniging te verzekeren.
- Tieners en jongvolwassenen spenderen gemakkelijk zo’n 3 à 4 uur per dag aan het kijken van video’s op hun smartphone. Korte video’s (ook wel reels genoemd) zijn de norm op sociale media en vormen daardoor het ideale formaat om deze jongere doelgroep te bereiken.
- Door het algoritme achter sociale mediakanalen, worden video’s aan gebruikers voorgesteld op basis van hun interesses. Zo komen je video’s terecht bij zowel je eigen volgers als een nieuw, maar even relevant publiek.
- Video's trekken meer aandacht dan een tekst of foto. Het houdt je kijkers langer geboeid en maakt ze zo ook nieuwsgierig naar je activiteit en hopelijk ook je vereniging.
Reels zijn korte, maar krachtige (verticale) video’s die enorm populair zijn op sociale media kanalen zoals Instagram en Facebook. Ze duren meestal tussen de 15 en 90 seconden en zijn vaak voorzien van muziek, effecten en overgangen.
1. VOOR JE BEGINT
Welke soorten video's kan je maken?
Er zijn verschillende soorten videoformaten. Afhankelijk van je doel maak je een ander soort video:
- Een terugblik:
Hiermee blik je terug op een afgelopen activiteit – soms ook wel een aftermovie genoemd. Dat wil zeggen dat je tijdens je activiteit beelden maakt. Met zo’n video wil je vooral de sfeer van je activiteit capteren en je bezoekers bedanken voor hun aanwezigheid. De afwezigen? Hen laat je zien wat ze gemist hebben en waarom ze er de volgende keer wel bij moeten zijn.
Voorbeelden:
Heemkundige Kring Lint blikte terug op hun opendeurdag in deze video. Een ideale manier om na te genieten van een geslaagde dag en bezoekers te bedanken voor hun komst.
Detect Metaaldetectors deelden gezellige foto’s van hun zoekdag in deze terugblik. Let hier ook op de beschrijving: “Check of je gespot bent op één van de foto’s”. Ook al kom jij zelf niet in de video voor, ga je sneller de video delen als er iemand opstaat die je kent.
De Gilde Der Reuzendragers Dendermonde blikt met deze reel terug op een geslaagd 2024. Het is een mooie manier om de hoogtepunten van het afgelopen jaar nog eens te belichten en je volgers warm te maken voor het nieuwe jaar.
- Een vooruitblik:
Met een vooruitblik kijk je vooruit naar een geplande activiteit in de toekomst. Geef je een tentoonstelling? Toon enkele beelden van wat er te zien zal zijn, hoe je locatie eruitziet, … Hiermee krijgen je kijkers een idee van wat ze mogen verwachten. Het is een handige manier om twijfelaars te overtuigen om toch naar je activiteit af te zakken. Vergeet niet om de datum, locatie, uur en prijs te vermelden. Dit kan in je video zelf of in de beschrijving.
Voorbeelden:
In deze video van De Believers delen ze enkele unieke foto’s en memorabilia uit hun tentoonstelling. Maak je ook zo’n video? Vermeld dan net zoals De Believers de locatie en openingsuren in je video.
Ook dit filmpje van Heemkundige Kring de Kluize belicht enkele attributen die bezoekers op hun tentoonstelling konden bekijken. In dit langere YouTube-filmpje zit een duidelijke structuur die zorgt voor een betere kijkervaring: opening – de tentoongestelde attributen – uitnodiging voor de laatste dagen van de tentoonstelling.
- Achter de schermen:
Met zo’n video maken je kijkers kennis met de werking van je erfgoedvereniging. Geef een woordje uitleg over de ontstaansgeschiedenis van je vereniging, film een dag uit het leven van een van je vrijwilligers, maak beelden van de opbouw van een activiteit, …

Een fragment uit de reel van de Heemkundige kring van Overijse
Voorbeelden:
Geschied- en Heemkundige Kring Oud Heverlee maakte dit kennismakingsfilmpje over hun vereniging. Ze eindigen met hun contactgegevens en vertellen kijkers hoe ze hen kunnen bereiken.
De Heemkundige kring van Overijse deelt een blik achter de schermen tijdens de opbouw van hun tentoonstelling. Met slechts enkele beelden wekken ze de nieuwsgierigheid van hun kijkers.
Heemkundige Kring De Griffioen Dessel geeft op een originele manier een kijkje in hun nieuw boek. Een goede manier om je volgers te tonen wat ze van het boek kunnen verwachten en waar ze het kunnen kopen.
- Erfgoed in de kijker:
Je kan met een video je lokale geschiedenis of tradities promoten. Geen idee hoe je hieraan begint?
Voorbeelden:
Haal inspiratie uit dit filmpje van De Historische Kring Cadier en Keer uit Nederland, de reels van ikwashier.live of de filmpjes van Luna Nys, bekend als Luna Discovers Belgium op TikTok, die op een creatieve manier tradities van over heel België in beeld brengen.
Aan de hand van stop-motion verkenden deze jongeren uit Stuivenberg de verhalen en inwoners uit hun wijk.
Stop-motion is een videoformaat waar je frame per frame een foto maakt. Als je al je foto’s verzameld hebt, plak je deze aan elkaar. Zo creëer je bewegingen of andere speciale effecten.
- Getuigenissen of testimonials:
Heb je net een evenement achter de rug? Wil je op een nieuwe manier je diensten in de kijker zetten? Of wil je je medewerkers aan het woord laten over het vrijwilligersleven in jouw vereniging? Zet ze voor de camera! Verzamel de getuigenissen en verwerk deze in een testimonial video. Zo maak je potentiële nieuwe bezoekers nieuwsgierig voor je volgende activiteit of maak je potentiële vrijwilligers warm voor jouw vereniging.
Voorbeelden:
In onze testimonial delen verschillende erfgoedvrijwilligers hun positieve ervaringen over onze dienstverlening. Na het kijken van deze video ontdekken collega-vrijwilligers wat wij ook voor hen kunnen betekenen.
- Een educatieve video:
Een educatieve video leert je kijkers iets nieuws over een specifiek onderwerp of thema op een boeiende, visuele en toegankelijke manier. De inhoud hangt af van het doel van de video, maar je vindt het meestal terug in de vorm van uitleg en instructies, how-to's, stap-voor-stap voorbeelden, interviews met experten,...

Deze video van Heemkunde Vlaanderen toont je hoe je eenvoudig een zuurvrije doos kan plooien.
Voorbeelden:
Dit filmpje van Heemkunde Vlaanderen leert je hoe je een zuurvrije doos plooit in 6 eenvoudige stappen.
Sara, YOUCA-stagiaire bij Werkplaats Immaterieel Erfgoed, ging in dit filmpje aan de slag met stop-motion en legt op een creatieve manier uit wat immaterieel erfgoed nu juist is.
- Een documentaire:
Met een documentaire belicht je een bepaald aspect van je erfgoed. Documentaires duren tussen de 5 à 90 minuten. Welk aspect je in beeld brengt, hangt af van wat je wil vertellen. Het kan gaan over het ontstaan van een traditie, bijzonder archiefmateriaal of persoonlijke verhalen. Je kan ook kiezen voor een minidocumentaire, deze duren meestal tussen de 4 à 8 minuten. Documentaires hebben als doel erfgoed te bewaren, te delen en over te brengen.
Voorbeelden:
Deze minidocumentaire van Erfgoed Denderland zet verschillende facetten van Aalst carnaval in de kijker door sfeerbeelden te voorzien van een woordje uitleg.
Stadsarchief Mechelen maakte een documentaire over hoe een charter wordt gemaakt. Let ook op de indeling in hoofdstukken, die zorgt voor een overzichtelijke structuur in de video.
WAAR MOET JE REKENING MEE HOUDEN?
Eens je een duidelijk doel voor ogen hebt, kan het brainstormen beginnen. Hier zijn enkele kapstokken die je kan gebruiken om na te denken over je videoproject:
- Zoek voorbeelden en haal er inspiratie uit: wil je een terugblik maken? Kijk hoe andere erfgoedverenigingen hun activiteiten in beeld brachten.
- Hou de 5 W’s in je achterhoofd: wie – wat – waar – waarom – wanneer. Wil je een activiteit promoten? Zorg dat je kijkers na je video op de hoogte zijn van de prijs, locatie,…
- Hou het kort en krachtig: hoe eenvoudiger, hoe duidelijker je boodschap.
- Denk op voorhand na over het platform: maak je een video voor Instagram? Dan focus je best op korte filmpjes van ongeveer 15-30 seconden en film je verticaal. Wil je je video op YouTube plaatsen? Dan kan je experimenteren met langere video’s en film je bij voorkeur horizontale beelden.
- Denk na over je doelgroep: Hou je doelgroep in het achterhoofd en denk goed na over wat wel of geen indruk zal achterlaten.
Tip: zorg dat je met een reel zo snel mogelijk de aandacht van je kijkers vasthebt. Vertel in de eerste drie seconden van je video waarover het gaat.
2. GEWOON DOEN
Nu kan het echte werk beginnen! Het leuke aan video’s is dat er niet echt regels zijn. Je kan op verschillende manieren je videomateriaal verzamelen en met allerlei montageapplicaties experimenteren.
Gebruik sprekende beelden
Video’s voegen een belangrijk menselijk element toe. Ze tonen de gezichten achter je vereniging en creëren een persoonlijke band tussen jou en je kijkers. Daarom is het beter om zelf aan de slag te gaan met je smartphone of die oude camera op zolder af te stoffen, en authentieke en opvallende beelden te maken. Zo kan je je video makkelijk afstemmen op je doelgroep en je eigen wensen.
- Maak beelden die blijven plakken. Film originele beelden waar mensen zich in herkennen. Kies beelden die je boodschap visueel ondersteunen en samenvallen met het doel van je video.
- Mensen kijken graag naar mensen. Breng zoveel mogelijk gezichten en mensen in beeld. Mensen die met hun rug naar je toe staan vermijd je best. Ook hier speelt herkenbaarheid een belangrijke rol. Je voelt je sneller aangesproken door beelden waarin je jezelf herkent of die vertrouwd voelen.
- Zorg voor voldoende variatie. Film je getuigenissen? Laat een gevarieerd publiek aan het woord. Maak je een terugblik van een tentoonstelling? Wissel spontane interacties van bezoekers af met sfeerbeelden van je tentoonstelling. Wil je pronken met je mooiste metaalvondsten? Combineer beelden van je vondsten met beelden van je zoekproces.
- Durf te spelen met je beelden. In het begin kan filmen eng zijn, zeker als er veel mensen aanwezig zijn. Maar wees niet bang om van alles uit te proberen!
Maak sprekende beelden in vijf eenvoudige stappen:
Nu je deze basis onder de knie hebt, je smartphone opgeladen is of je camera afgestoft, kan het filmen beginnen. Met deze 5 tips in je achterhoofd start je voorbereid aan je volgend videoproject.
- Zorg voor stabiele beelden: gebruik een statief, zet je smartphone of camera op een stevig oppervlakte of leun tijdens het filmen tegen een muur om wazige en trillerige beelden te vermijden.
- Let op goede belichting: maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke belichting en vermijd tegenlicht. Is het toch iets te donker? Kijk eens of je een lamp kan verplaatsen of leen iemand zijn smartphone om de zaklampfunctie aan te zetten.
- Gebruik een microfoon voor helder geluid: door een extern microfoontje te gebruiken verzeker je een goede geluidskwaliteit. Probeer ook je interviews op te nemen in een stille ruimte. Op bol.com vind je al voor minder dan 10 euro kleine microfoontjes die je kan aansluiten op je smartphone. De spreker kan het microfoontje vasthouden of aan zijn/haar kraag hangen.
- Film je beelden in het juiste formaat en denk aan de resolutie: horizontale beelden (16:9) voor YouTube en verticale beelden (9:16) voor reels. Kijk ook eens of je de resolutie van je camera kan bijsturen en film in de hoogste resolutie die je camera ondersteunt (4K of 1080P). Beide functies kan je aanpassen in de instellingen van je smartphone.
- Film volledige lichamen: zorg ervoor dat er geen handen, voeten of hoofden worden afgebroken in je beeld. Film een interview op ooghoogte voor een natuurlijk gevoel.
Tip: Let op! Komt er iemand duidelijk in beeld? Vraag dan zeker zijn of haar toestemming voor je deze beelden publiceert.
Kan je zelf geen beelden maken? Gebruik dan rechtenvrij videomateriaal via Pexels, Unsplash of Pixabay. Wees wel voorzichtig als je hiervoor kiest. Zoek naar beeldmateriaal dat behoort tot het publieke domein. Dit artikel van VRT NWS illustreert alle regels rond auteursrechten.
3. VAN LOSSE BEELDEN NAAR VIDEO: WELKE TOOLS KAN JE GEBRUIKEN?
Ben je tevreden met je videobeelden? Giet alles samen in een video via verschillende montagesoftware of -apps. Welk programma het best bij jou past, hangt af van de tijd die je hebt, je ervaring en je ambities. Hieronder vind je enkele toegankelijke tools en hoe je ze gebruikt.
HOE LAAD JE JE BEELDEN OP?
Geen idee hoe je beelden van je smartphone op je computer zet? Je kan met de lader van je smartphone de bestanden via de USB-uitgang van je laptop opladen. Geen lader in de buurt? Werk dan met WeTransfer of bekijk de mogelijkheden van Google Photos en Microsoft Onedrive. Heb je wat meer informatie nodig? Op de volgende websites vind je alles over het opladen van je bestanden in Microsoft, Google of Apple.
√ Gratis
√ Geschikt voor beginners
√ Snel en eenvoudig
√ Verticale video's
Heeft jouw vereniging een Instagram account? Dan kan je via de app rechtstreeks je reel maken en bewerken.
- Een nieuw project starten
Vanuit je startscherm kan je op twee verschillende manieren een reel maken:
- Het plus icoontje in de onderbalk
Om een reel te maken vanuit dit icoontje, tik je op de “+” onderaan het scherm. In het menu zie je verschillende opties. Daaruit kies je dan “reel”:

2. Vanuit de verhaal optie
Om een reel te maken vanuit Instagram stories, veeg je van het startscherm naar rechts om toegang te krijgen tot de stories-camera. In het menu eronder kies je dan “reel”.

Eens je in de reel-optie zit kan je hier rechtstreeks beelden filmen. Hiervoor hou je de witte cirkel in het midden vast. Wij raden aan om de beelden eerst met je smartphone op te nemen. Zo kan je veel verschillende beelden maken en experimenteren met licht, hoeken,… Nadat je een selectie hebt gemaakt kan je je opnames uit je fotogalerij opladen op Instagram. Hiervoor druk je op het vierkantje in de linkerbenedenhoek.
- Je videoproject bewerken
Nadat je beelden opgenomen of opgeladen zijn, begint het bewerken. Je krijgt twee werkbalken te zien. De werkbalk op je beginscherm is een algemeen werkbalk en past je aanpassing toe op de volledige reel. Als je een specifiek beeld wil bewerken moet je deze eerst selecteren.
Je beginscherm ziet er zo uit. Scrol tussen de opties en kies wat je nodig hebt. Je vindt er filters, een voice-over functie, volume-opties,..

Je krijgt dit bewerkpaneel te zien wanneer je een specifiek beeld selecteert.
- Knippen: maak je beeld korter en verwijder overbodige stukjes door te slepen met de gele pijlen aan de rand van je fragmenten.
- Snelheid aanpassen: versnel of vertraag je video met de snelheid.
- Overgangen: verbind je beelden met overgangen door op de witruimte tussen de fragmenten te drukken.
- Effecten: duik in de stickers en filters om een bepaalde sfeer op te roepen.
- Muziek: onder je beelden krijg je de optie om audio toe te voegen uit de muziekbibliotheek van Instagram. Vergeet zeker niet het geluid van je originele video te dempen.
- Tekst en ondertitels: voeg tekst toe voor extra context. Ben je een interview aan het herwerken of laat je veel mensen aan het woord? Dan is dit het moment om je video te voorzien van ondertitels. Zo is het voor iedereen toegankelijk.
- Voice-over: wil je de beelden in je video aanvullen met spraak? Met de voice-over optie kan je iets inspreken om zo je video in te kleden met een voice-over.
Tip: heb je goede muziek gevonden, maar past het toch niet bij je huidige reel? Sla deze op in je account voor de volgende keer.
Heb je nood aan inspiratie? Neus dan even tussen de sjablonen gemaakt door andere Instagram gebruikers. Geen idee hoe je met een sjabloon aan de slag gaat? Het helpcentrum van Instagram vat het goed samen in deze handleiding.
Tip: even een pauze tijdens het bewerken van je video? Sla je video op als draft of concept zodat je er de volgende keer aan kan verder werken.
- Je Instagram reel exporteren

Voor je je reel deelt, moet je eerst een prikkelende omslag en onderschrift toevoegen.
Ben je blij met je reel? Deel je video in 3 eenvoudige stappen:
- Kies een omslagfoto voor je video. Dit is het beeld dat je volgers zullen zien als ze door je Instagram-profiel scrollen. Dit doe je vanuit omslag bewerken. Je kan nu een foto kiezen uit je galerij. Je kan ook een afbeelding maken in Canva en deze op dezelfde manier opladen.
- Voeg een beschrijving of onderschrift toe aan je reel waar je kort toelicht waar je video over gaat, informatie meegeeft over een evenement,…
- Post je reel op je Instagram-profiel via delen onderaan je scherm.
Met een professioneel account kan je je reel inplannen voor een later tijdstip. Ga naar “meer opties” en kies voor “reel inplannen”. Als deze instellingen juist staan, wordt je reel automatisch gepost op de door jou gekozen dag en tijdstip. Als je video gepost is op je profiel, kan je het van hieruit delen op je andere sociale media kanalen, zoals Facebook.
Je kan de video ook downloaden. Dan wordt het opgeslagen in je fotogalerij. Je kan de reel dan opladen op je andere kanalen en eventueel voorzien van een nieuw bijschrift, verenigingen taggen die niet op Instagram zitten,... Zo bereik je, naast je Instagram volgers, ook nog andere kijkers.
Tip: deel je reel ook in je verhaal of story. Zo ben je zeker dat je zoveel mogelijk van je volgers hebt bereikt. Kies hiervoor ‘toevoegen aan je verhaal’.
Canva
√ Gratis
√ Geschikt voor beginners
√ Snel en eenvoudig
√ Verticale en horizontale video's
√ Met één account werk je op verschillende toestellen
√ Applicatie en desktop
Als je Canva al gebruikt voor het bewerken van foto’s, dan zal deze videotool weinig geheimen hebben voor jou.
- Je registreren bij Canva
Voor je met Canva aan de slag kan, moet je je eerst registreren. Registreren voor Canva doe je via Facebook of Google. Je ontdekt hier hoe je een account aanmaakt. Met een account kan je je op verschillende toestellen aanmelden en overal aan je video werken. Je kan Canva ook gebruiken als app. Onze handleiding is gemaakt voor gebruik op de computer.
- Een nieuw project starten
Eens aangemeld kan je vanuit het startscherm op zoek naar het ontwerptype dat je nodig hebt. Je kan kiezen tussen video, Facebook-video, Instagram reel, videocollage, YouTube-video, Instagramverhalen,... Kies je voor deze optie? Dan begin je met een wit canvas. Maar je kan ook meteen kiezen voor een kant-en-klaar sjabloon, gemaakt door de ontwerpers van Canva.
De sjablonen staan door elkaar. Als je wil experimenteren met de sjablonen raden we je aan eerst het juiste formaat te kiezen. Je krijgt later specifieke sjablonen per videoformaat. Kies je dus voor een Instagram reel, dan krijg je enkel sjablonen voor dat formaat te zien.

Nu je het type video gekozen hebt, heb je verschillende opties. Beiden vertrekken uit de linkerbalk:
- Je kan je eigen beelden Dit doe je via uploads.
- Je kan neuzen tussen de gratis rechtenvrije foto’s, video’s en geanimeerde Deze vind je bij elementen.
Werk je met een sjabloon? Dan laad je je eigen beelden of gekozen rechtenvrije materiaal op en vervang je deze met de sjabloonbeelden. Wil je meer weten over het bewerken van sjablonen? Neem een kijkje op de website van Canva.
- Je videoproject bewerken
Selecteer de beelden, foto’s, graphics,... die je wil en positioneer ze op je canvas:

Klik op je gekozen beeld om deze bewerkopties te zien te krijgen.
- Knippen: klik op je video en gebruik de schaar om je beeld in stukken te knippen.
- Snelheid aanpassen: versnel of vertraag je video via de bewerken Je kan de duur van je hele video ook aanpassen in de balk onder je canvas.
- Overgangen: voeg overgangen toe door op de transitie knop tussen de verschillende video-frames te klikken. Deze knop vind je in de balk onder je canvas. Hiervoor sleep je met de witte randen.
- Effecten: kies animaties, grafische elementen, stickers of iconen als je iets extra aan je video wil toevoegen. Deze vind je in de linkerbalk onder elementen.
- Muziek: ga naar audio om muziek toe te voegen uit de rechtenvrije bibliotheek. Je kan de lengte van de muziek aanpassen aan de duur van je video. Vergeet de originele audio van de video niet te dempen.
- Tekst en ondertitels: Gebruik de text optie in de linkerbalk om tekst toe te voegen. Pas het lettertype, de grootte, en de kleur aan.

In de onderbalk kan je overgangen toevoegen, de duur van je hele video aanpassen en beelden wisselen van plaats.
Tip: via de tool Magic Media kan je onder meer voice-overs en automatische ondertiteling toevoegen. Let wel op! Alles onder deze magic-tool is AI-gegenereerd. Ga hier dus bewust mee om.
- Je video exporteren uit Canva
Zodra je tevreden bent met je video, kan je je eindresultaat controleren door op play te drukken. Zo krijg je een voorbeeld van je video te zien. Voldoet de video aan je verwachtingen? Dan kan je via delen je video downloaden.
Je video is nu opgeslagen op je toestel. Vind je het niet meteen terug? Controleer dan het mapje ‘downloads’ op je computer of smartphone. Je kan de video nu delen via het gewenste sociale media kanaal.
Tip: door mensen toegang te geven tot je project, kan je met meerdere mensen samenwerken aan je video.
Capcut
√ Gratis
√ Geschikt voor beginners
√ Snel en eenvoudig
√ Verticale en horizontale video's
√ Met één account werk je op verschillende toestellen
CapCut werkt op dezelfde manier als Instagram, maar biedt net iets meer opties. Je vindt er meer overgangen, originelere lettertypes en nieuwere sjablonen.
- De app of desktopversie downloaden
Voor je aan de slag kan met CapCut moet je de app of desktopversie downloaden. Dit kan je doen via de App Store of Google Play. Met de app kan je al eenvoudig pakkende video’s maken, daarom is onze handleiding geschreven voor de app. Wil je liever aan de slag op je computer? In dit filmpje leer je hoe je de tool gebruikt op je desktop.
- Een nieuw project starten
Open de applicatie en klik op Nieuw project om te starten. Nu kan je de beelden die je wil gebruiken selecteren en opladen, rechtstreeks uit je fotogalerij.
Als je je beelden oplaadt, krijg je een automatisch einde te zien. Dit is een watermerk van Capcut. Zie je dit liever niet in je video? Verwijder deze nu al uit de reeks, zo moet je er later niet meer aan denken. Dit doe je door einde aan te klikken en het via verwijderen rechtsonder te knippen. Je kan dit in totaal zes keer gratis verwijderen.
- Je videoproject bewerken

Onder bewerken vind je nog meer opties zoals knippen, snelheid, splitsen,...
- Knippen: verwijder overbodige stukjes of maak je beeld korter. Dit doe je door te slepen met de witte randen.
- Snelheid aanpassen: versnel of vertraag fragmenten onder snelheid. Kies vervolgens voor normaal en versleep naar de gewenste snelheid.
- Overgangen: kies subtiele overgangen tussen je beelden uit de Je krijgt meteen een kort voorbeeld van hoe het er zal uitzien. Let op: je kan pas een overgang kiezen als je meerdere beelden hebt opgeladen.
- Effecten: mis je toch nog datiets extra? Kijk dan eens tussen de effecten, filters en
- Muziek: snuister door de beschikbare muziek en kies een deuntje dat past. Je vindt de beschikbare muziek onder audio of audio toevoegen. Ook hier kan je muziek opslaan voor de volgende keer.
- Tekst en ondertitels: voorzie je video van tekst en ondertitels.
- Voice-over: met de record optie kan je je video aanvullen met een voice-over.
Tip: een creatief duwtje in de rug nodig? Neem eens een kijkje tussen de sjablonen. Je leest hier hoe je met de sjablonen in CapCut aan de slag gaat.
- Je video exporteren uit CapCut

Kies hoe je je video wil exporteren.
Je video wordt op CapCut automatisch opgeslagen elke keer dat je de app sluit. Als je de app opnieuw opent, krijg je op het startscherm al je projecten te zien.
Je exporteert je video door in de rechterbovenhoek op exporteren te drukken. Je kan nog verder gaan door de resolutie aan te passen, maar 1080P – waar CapCut automatisch op staat – is voldoende om een goede kwaliteit van je video te verzekeren.
CapCut toont je nu de verschillende manieren om je video te delen of op te slaan:
- Je kan de video rechtstreeks opladen op Instagram en Facebook.
- Via "andere" sla je de video meteen op in je fotogalerij. Je kan zo vanuit je fotogalerij de video opladen op je sociale media kanalen.
EEN LAATSTE CONTROLE
Overloop deze checklist voor je je montagetool afsluit:
- Controleer je beelden: zijn je beelden relevant en herkenbaar? Wordt er niemand abrupt afgesneden? Is de belichting in orde?
- Kijk naar het totaalplaatje: is mijn video niet te lang? (Een reel duurt best tussen de 15 tot 30 seconden).
- Luister goed: past de muziek bij de sfeer van je video?
- Let op de details: zijn de overgangen niet te chaotisch? Staat er een schrijffout in je video? Is je voice-over duidelijk?
- Verplaats je in de kijker: stel jezelf de vraag: “Zou ik zelf blijven kijken naar deze video?”
Merk je hier en daar nog twijfel? Sla je video op, laat het eventjes rusten en kom er de volgende dag nog eens op terug. Of laat het aan iemand anders zien. Zo kan je met een frisse blik alles nog eens overlopen en aanpassen waar nodig.
4. DEEL JE ERFGOEDVIDEO MET DE WERELD
Is je video klaar? Laad je creatie op en deel het met je volgers. Zet de laatste puntjes op de i met onze handige checklists per kanaal.
- Zorg voor een originele, opvallende beschrijving. Hier kan je een extra woordje uitleg geven, bezoekers nog eens bedanken, informatie over je activiteit samenvatten,... Je kan ook een vraag toevoegen om interactie te stimuleren, bijvoorbeeld: “Wat is jou het meeste bijgebleven van onze tentoonstelling?”
- Speel met verschillende (maar relevante) hashtags (#). Deze zijn een goede manier om gevonden te worden door mensen die je nog niet volgen. Toepasselijke hashtags zijn bijvoorbeeld #erfgoed #erfgoedvrijwilligers #erfgoedvereniging #genealogie #heemkundigekring #heemkunde #metaaldetectie #tentoonstelling #evenement #terugblik,…
- Heb je samengewerkt met een andere vereniging? Vergeet ze zeker niet te taggen! Zo kunnen zij de reel zelf delen via hun verhaal.
- Vergeet de omslagfoto van je reel niet aan te passen.
- Deel je reel ook in je verhaal of story.

Deze omslagfoto’s van Heemkundige kring De Brakken zijn goede voorbeelden die de interesse wekken. Probeer een beeld te zoeken die weergeeft waar je reel over gaat.

Deze beschrijving van het Ambacht in Beeld Festival, blikt terug op de vorige editie en maakt de volgers meteen warm voor het volgend festival.
- Laad je video of reel rechtstreeks op in je Facebook-bericht. Zo zal je video meer mensen bereiken.
- Voorzie je video of reel van een scherpe tekst. Hashtags zijn hier niet nodig.
- Tag ook hier eventuele samenwerkingen.
- Kijk of er relevante Facebook-groepen zijn waar je je video in kan delen.
In deze beschrijving van Balen Bevrijd vind je alles wat je moet weten, zoals een beschrijving van de activiteit, de locatie, de data en de openingsuren:
Youtube
- Kies een heldere titel die opvalt.
- Voeg een korte samenvatting toe in de beschrijving van je video. Sluit af met een originele vraag: “Wat vond jij het interessantste? Laat het ons hieronder weten.”
- Zorg ervoor dat de kijkers zoveel mogelijk informatie over jouw vereniging kunnen terugvinden. Voeg linken naar je Instagram, Facebook, website,... toe in de beschrijving.
- Maak een thumbnail of omslagfoto die de essentie van je video weergeeft. Dit kan een beeld uit je video zijn, een relevante foto uit je galerij of een creatie uit Canva.

Deze video van Mortsel TV heeft een titel, omslagfoto en beschrijving die de aandacht trekt.
Zoek je nog andere manieren om je erfgoed(activiteiten) in de kijker te zetten? In deze praktijktip ontdek je hoe je door een slimme aanpak zelfs met beperkte middelen een groot publiek naar je activiteit trekt.