Op zaterdag 3 december 2022 organiseerde Detectorvrienden Vlaanderen (DVVL) een determinatiedag in samenwerking met CO7, Detectum, Histories vzw, en het Yper Museum. De place to be was de Goliathzaal van het Yper Museum, gelegen in de prachtige Lakenhalle op de Grote Markt in het hartje van Ieper.
Dimitry Soenen, schepen van musea in Ieper en zelf bevlogen metaaldetectorist, bracht een warm onthaal en leidde de dag in goede banen, samen met Hannelore Franck van het Yper Museum.
Het beloofde een boeiende dag te worden waar veel kennis uitgewisseld werd en waar ook veel plezier te beleven viel met een drankje erbij. Voor iedereen was er namelijk wel iets. Wou je als metaaldetectorist hulp bij het determineren van je vondsten? Verscheidene materiaalspecialisten stonden voor je klaar. Wou je nieuw materiaal aankopen? Metaaldetectors, boeken over metaaldetectie(vondsten) en schaallatjes en truwelen waren in de aanbieding. Wou je meer te weten komen over middeleeuws metaal en Ieper in de middeleeuwen? Dan kon je terecht bij sprekers met kennis van zaken. Het aanbod werd vervolledigd door een tentoonstelling van middeleeuwse voorwerpen.
Determinaties
De mogelijkheid om bij verscheidene materiaalspecialisten langs te gaan met je vondsten vormde het algemene thema van de dag. Eddy Maerievoet, die je op de foto ook in actie kan zien, was aanwezig als kenner van religieuze vondsten. Velen werden door hem geholpen in hun zoektocht naar antwoorden rond hun voorwerpen. Eddy was natuurlijk niet de enige aanwezige specialist. Ook voor militaria, munten en muntgewichten, zegelstempels, penningen en metaal in het algemeen werden heel wat mensen geholpen.
Lezingen over Ieper in de middeleeuwen
Door het determineren heen konden de aanwezigen ook veel bijleren over Ieper aan de hand van enkele lezingen. Pieterjan Deckers trapte de lezingen af met een voordracht over middeleeuws metaal. Hij bracht ons daarbij ook een eerste sneak peek van het project dat ook de naam ‘Middeleeuws Metaal’ draagt. Dit is een databank waar middeleeuwse metaalvondsten op geregistreerd worden en waar individuen van gebruik kunnen maken om de vondsten te raadplegen.
De tweede en derde lezing vormden twee zijden van éénzelfde munt. Hannelore Franck dompelde de aanwezigen onder in de middeleeuwse geschiedenis van Ieper door haar uitgebreide kennis en met behulp van kaartmateriaal en afbeeldingen. Jan Decorte, archeoloog bij CO7, bracht de archeologische helft van dit verhaal en gaf ook uitleg over enkele opgravingen die in Ieper hadden plaatsgevonden. Met zijn praktijkervaring vertelde hij hoe de opgraving van skeletten verlopen was. Op die manier werd op korte tijd het kader van leven, werken, wonen en sterven in Ieper gedurende de middeleeuwen duidelijk.
Metaaldetectievondsten tentoongesteld
Een mooie tentoonstelling rond artefacten uit Ieper vervolledigde de dag. In deze tentoonstelling waren vondsten uit allerhande materialen te zien, maar achter die van de metalen vondsten zat een leuk verhaal. Verscheidene detectoristen konden een tijd geleden, met op voorhand gemaakte afspraken, doorheen de uitgegraven aarde van een archeologische site in Ieper op zoek gaan naar metaalvondsten. Het harde werk loonde en het zoekmoment was een succes. Een deel van die vondsten werd eerder in de voormiddag van 3 december in het Yper museum gedetermineerd en was daarna doorheen de namiddag te bezichtigen in de tentoonstelling. Het zoekmoment toonde daarmee ook de mooie samenwerking tussen archeologie en metaaldetectie.
Het evenement was daarbij een leuke manier om oude en nieuwe contacten te leggen. Voor sommige metaaldetectoristen was het bijvoorbeeld aangenaam om eindelijk een gezicht te kunnen plakken bij de mensen met wie ze reeds op fora gecommuniceerd hadden. Al deze elementen – en de grote opkomst – maakten van deze bijeenkomst een zeer geslaagde dag.