Het afgelopen half jaar heeft Zoë Hendrickx zich ingezet voor Histories als ‘BIS vrijwilligerswerking’. Ze hielp Daphné Maes bij de ondersteuning van erfgoedgemeenschappen over hun vrijwilligerswerking en ze was projectcoördinator van de Vlaamse veldverkenning voor het Erasmus+project Inclusive Museums. Zoë blikt met een voldaan gevoel terug op de afgelopen zes maanden.
Hoe kwam je bij Histories terecht?
Nadat ik vorige zomer was afgestudeerd aan de masteropleiding sociologie ging ik mij oriënteren op de arbeidsmarkt. Het was niet meteen duidelijk welke weg ik wilde inslaan. De vacature van Histories bracht daar verandering in, ik was meteen enthousiast! De vacature omschreef een toffe combinatie aan taken, waardoor ik meer zou leren over vrijwilligers, inclusie en de erfgoedsector.
Wat hebben we je laten doen?
Elke dag stond er wel wat anders op de agenda, maar het centrale thema doorheen mijn stage was: erfgoedvrijwilligers aan het woord laten. Voor de podcast ‘Inspirerende erfgoedpraktijken’ hoor je erfgoedvrijwilligers vertellen hoe ze creatief en innovatief uit de hoek zijn gekomen om hun erfgoedpraktijken in coronatijden te kunnen beleven. Ik heb webteksten geschreven en geleerd hoe ik ze zelf via WordPress online zet.
Met enige trots kan ik jullie vertellen dat mijn Vlaamse veldverkenning voor het Erasmus+project ‘Inclusive museums’ heeft geresulteerd in een artikel dat zal verschijnen in het Magazine van Histories. Ik ging op zoek naar erfgoedorganisaties die vrijwilligers met een afstand tot de arbeidsmarkt succesvol in hun werking betrekken. Vrijwilligerscoördinatoren en vrijwilligers vertelden open en gepassioneerd over hun interne keuken. Ik vond het erg fijn om ze te leren kennen.
Bovendien heb ik erfgoedvrijwilligers kunnen ondersteunen, zo heb ik tijdens het vormingstraject ‘Vrijwilligers rekruteren en motiveren’ Daphné kunnen aanvullen en het ‘Geef om erfgoed’ project rond erfgoedcrowdfunding mee mogen opvolgen.
Wat heb je bij ons geleerd?
Voor deze stage kende ik de erfgoedsector niet goed en ik moet zeggen dat ik positief werd verrast door de fijne contacten met erfgoedmedewerkers en -vrijwilligers. Na anderhalve maand werd mij gevraagd of ik de consultatiecirkel rond inclusieve vrijwilligerswerking in de erfgoedsector mee wilde modereren. Het toont het vertrouwen en de vrijheid die ik van de collega’s kreeg om uit mijn comfortzone te stappen en bij te leren.
Ik heb die kansen met beide handen aangegrepen, waardoor ik een hele boel (praktische) vaardigheden heb opgedaan. De succeservaringen zorgen ervoor dat ik met vertrouwen uitkijk naar een nieuwe uitdaging. Ik wil Daphné en het hele team bedanken voor de leerrijke en deugddoende tijd bij Histories!
Dank je wel, Zoë, voor je passie voor inclusie en je ambitie om erfgoedvrijwilligers op de kaart te zetten!