HOE KWAM JE BIJ HISTORIES TERECHT?
Na het afronden van mijn master in de erfgoedstudies, begon ik de zoektocht naar een job binnen de cultuur- en erfgoedsector. Dit proces liep niet van een leien dakje, aangezien ik vaak te horen kreeg dat ik onvoldoende praktijkervaring had. Bij het lezen van de vacature voor de BIS-baan bij Histories werd mijn enthousiasme dus meteen gewekt. Vooral de diversiteit van de functie, de gedeelde passie voor erfgoed en het jonge, flexibele team spraken me aan.
WAT HEBBEN WE JE LATEN DOEN?
Een hele boterham! Als medewerker metaaldetectie heb je een uitgebreid en gevarieerd takenpakket. Ik was verantwoordelijk voor de organisatie van vormingen van a tot z, het up-to-date houden van de metaaldetectiepagina, het aanleveren van communicatieteksten voor de nieuwsbrief, Facebook of de website, etc. Daarnaast heb ik ook verschillende erfgoedvrijwilligers, alsook beroepskrachten leren kennen tijdens studiedagen, vergaderingen, vormingen, maar ook tijdens het afnemen van interviews. Ik heb ook content gecreëerd ter ondersteuning en advisering van metaaldetectoristen, zoals een lijst met naslagwerk, een overzicht van de regelgeving en een rubriekje over hulpmiddelen voor metaaldetectie.
Gedurende de afgelopen maanden beschouwde mijn stagebegeleidster Anouk me als een volwaardige collega en vertrouwde op mijn kennis en vaardigheden. Ik kreeg veel kansen en vrijheid. Daarvoor ben ik haar heel dankbaar!
WAT HEB JE BIJ ONS GELEERD?
De afgelopen maanden heb ik me kunnen verdiepen in het metaaldetectiegebeuren, een tak van de erfgoedsector die ik nog niet goed kende. Ook het contact met erfgoedvrijwilligers was nieuw. Zo heb ik ondervonden dat deze groep enorm veel en waardevolle kennis bezit.
Daarnaast werden mijn praktische vaardigheden bijgespijkerd. Nu heb ik bijvoorbeeld webdesign in WordPress en Canva in de vingers, maar weet ik ook hoe ik een project moet managen. Verder ben ik ook op persoonlijk vlak gegroeid. Ik ben me bewuster van mijn kennen en kunnen. Ik heb onder meer geleerd om mijn communicatie aan te passen aan de persoon waarmee een gesprek gevoerd werd. De visie of mening van vrijwilligers en die van beroepskrachten verschilt soms enorm, dus aftoetsen en aanpassen zijn een must.
De stage heeft me laten inzien in waar ik energie van krijg en me bevestiging gegeven dat ik zeker in de erfgoedsector wil blijven werken.
Dankjewel Mathilde en veel succes in je nieuwe job als medewerker onroerend erfgoed bij IOED Zender!