Hoe kwam je bij Histories terecht?
Na mijn afstuderen in september 2021 liep het zoeken naar een baan in de erfgoedsector niet meteen van een leien dakje. Ik heb dan ook kort als leerkracht gewerkt en wilde daarna weer verder proberen in de erfgoedsector te komen, waar mijn hart toch wel ligt. Toen kwam de vacature voor beroepsinlevingsstagiair metaaldetectie op mijn pad en herkende ik mijzelf en mijn passies bij deze kans. Het zag eruit als een leeromgeving waar ik heel wat hands-on ervaring zou kunnen krijgen en dat sprak me heel sterk aan. Het afgelopen half jaar is ook effectief zo geweest.
Wat hebben we je laten doen?
Ik kwam terecht in een overgangsperiode voor de werking metaaldetectie waarmee we veel dichter gingen aanleunen bij wat Histories voor haar andere gemeenschappen doet, maar nu dus ook voor metaaldetectoristen en hun ondersteunen in hun hobby. Ik heb dan ook mee kunnen werken aan het opstellen van die nieuwe werking. Het was een heel leerrijke ervaring om mee te werken aan de beleidsplanning en het actieplan voor 2023.
Ik heb ook veel contact kunnen hebben met metaaldetectoristen door op een determinatiedag voor metaaldetectie te kunnen netwerken, door in overleg te kunnen gaan met de organisatie Detectum en door mee een interviewreeks met metaaldetectoristen op te zetten die wordt opgepikt door Ex Situ.
Daarnaast heb ik ook mee aan de basis gestaan van enkele vormingen, projecten en content die we gerealiseerd hebben en aan het realiseren zijn. Dat zijn dan bijvoorbeeld vormingen rond conservatie opstellen in samenwerking met IOED Erfpunt en een vorming rond muntdeterminatie. Ook voor de Archeologiedagen heb ik mee een concept voor een evenement beginnen uitdenken en uitwerken.
Het was echt heel variërend en daar ben ik heel dankbaar voor. Zo heb ik ook aan video editing kunnen doen door video’s rond vondstfotografie en vondstconservatie te maken, en zelfs webdesign met het uitwerken van een webpagina metaaldetectie voor de Histories website.
Af en toe heb ik ook kunnen proeven van andere zaken zoals familiegeschiedenis door mee in vergaderingen te zitten, interviews af te nemen en te werken aan de website familiegeschiedenis.be
Wat heb je bij ons geleerd?
Heel veel. Zowel over mezelf als over de erfgoedsector. Doordat er heel wat dingen waren die ik voor het eerst moest doen en doordat er vaak onverwachte zaken op me afkwamen, ben ik er extra achter gekomen dat ik best wel flexibel ben en heb ik nog eens bevestiging dat ik in drukke situaties goed kan werken. Ik heb zo ook geleerd hoe dynamisch de sector kan zijn en hoe je soms al de rest aan de kant moet schuiven omdat er zoiets onverwachts komt.
Dat schrijven en creatief bezig zijn tot mijn passies behoren heb ik wederom mogen herontdekken en ik hoop die vaardigheden te kunnen blijven inzetten in mijn verdere loopbaan. Ik kon mijn creativiteit kwijt in het uitbouwen van een webpagina voor metaaldetectoristen en het maken van educatieve video’s. Interviews uitschrijven vond ik dan ook weer fijn. Het was heel anders dan het academisch schrijven dat ik gewend ben vanuit mijn opleiding en dat maakte het ook nog meer interessant.
Hetgeen waar ik het meest trots op ben dat ik geleerd heb, is vertrouwen in mijn eigen kunnen. Ik heb dat niet bewust voelen verbeteren, maar als ik terugkijk naar het begin van mijn stage en nu, dan kan ik veel beter van mezelf zeggen dat ik iets kan.
Dankjewel Ludwig en veel succes verder!