De voorbije maanden volgde Andrea Meeuws communicatie en projecten op bij Histories in het kader van een beroepsinlevingsstage. Hieronder blikt ze terug op haar ervaring.
Hoe kwam je bij Histories terecht?
Mijn oog viel toevallig op de Histories-vacature voor een communicatie- en projectmedewerker. De combinatie van communicatie en projecten opvolgen leek me de uitgelezen kans om ervaring op te doen als communicatiemedewerker en daarnaast mee te werken aan verschillende projecten bij Histories. Bovendien was het een kans om de erfgoedsector beter te leren kennen. Verder sprak de verscheidenheid aan projecten waar Histories aan werkt mij aan: ik hou ervan om in aanraking te komen met verschillende zaken.
Wat hebben we je laten doen?
Mijn takenpakket bestond voor een groot deel uit het opvolgen van de externe communicatie van Histories: nieuwsbrief schrijven en opvolgen, beheer Facebook en LinkedIn, website up-to-date houden, algemeen redactiewerk zoals teksten schrijven en corrigeren, meedenken over nieuwscontent en website, vormgeving van de allereerste Histories-krant…
Daarnaast bood ik ondersteuning bij diverse projecten van Histories: ik trok bijvoorbeeld de organisatie van een internationaal uitwisselingsproject tussen de Hongaarse culturele vereniging Kistarcsa Cultural Association (nabij Budapest) en erfgoedorganisaties in het Gentse. Dit resulteerde in een 3-daags bezoek van de Hongaarse vereniging in Gent waarbij ik het programma samenstelde en hen mee rondleidde in Gent.
Vervolgens nam ik de leiding bij de realisatie van een video over heraldiek met erfgoedvrijwilliger Majella Martelé. Dit was een pilootproject voor een reeks promovideo’s over erfgoedvrijwilligers. Ik doorliep het ganse proces van conceptbepaling, scenario, inhoudelijk aftoetsen, filmen in het Kasteel van Gaasbeek, bindteksten inspreken, montage tot eindproduct. Er wordt momenteel nog aan de laatste details gewerkt waarna het filmpje binnenkort online verschijnt.
Verder werkte ik mee aan de YOUCA Action Day, de vroegere Zuiddag waarop jongeren 1 werkdag meedraaien in een organisatie naar keuze. Het loon dat ze die dag verdienen wordt integraal gestort aan een sociaal jongerenproject in het Zuiden. Naast meedenken over het concept en de timing schreef ik de vacature voor jongeren om een dag te komen werken in het documentatie- en studiecentrum voor familiegeschiedenis in Merksem.
Daarnaast was ik betrokken bij de organisatie van het allereerste live webinar van Histories. Het live-uitzenden op Facebook moest uitgetest worden en ook mailings moesten nagekeken en gecorrigeerd worden. Ook deed ik de intro van het live webinar.
Tot slot werkte ik mee aan de realisatie van twee interviews van concept tot eindproduct. Enerzijds werkte ik mee aan een interview over de erkenning van de Internationale Paardenprocessie van Hakendover als immaterieel erfgoed. Anderzijds werkte ik een interview uit als resultaat van een samenwerking tussen Histories en CEMPER (Centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed). Gezien mijn achtergrond in muziek was dit een logische keuze. Histories beheert www.familiegeschiedenis.be, een toolkit voor onderzoek naar de eigen familiegeschiedenis en het leek ons interessant om hier muziekcultuur als extra laag aan toe te voegen. Dit resulteerde in een interview met Frans Vos, beroepsviolist en altviolist en vader van Staf Vos, onderzoeker bij CEMPER. In de familie Vos is muziekcultuur al generaties lang aanwezig. Het eindresultaat zal je binnenkort kunnen lezen op www.familiegeschiedenis.be.
Wat neem je mee uit deze ervaring?
Ik ben bijzonder dankbaar dat ik bij Histories mee vorm kon geven aan projecten en de kans kreeg om eigen ideeën te realiseren. Je wordt als volwaardige medewerker gezien met eigen verantwoordelijkheden. Hierdoor heb ik mezelf op verschillende vlakken kunnen ontplooien, met communicatie/redactiewerk en algemene projectondersteuning in het bijzonder. Verder zijn er verschillende zaken op mijn pad gekomen, het is een zeer boeiende sector.
Dankjewel Andrea en veel succes verder!