Op zaterdag 10 juni konden geïnteresseerden deelnemen aan de studie- en netwerkvoormiddag metaaldetectie in het Center for Artefact Research (CAR) in Mechelen. Naast ontmoetingen met andere detectoristen stonden er ook verschillende lezingen en workshops op het programma.
Vergezeld van een kopje koffie of thee begon Dana Piessens, experte (post)middeleeuws aardewerk bij CAR, met een interessante lezing over pegels. Ze gaf antwoord op vragen rond de origine en het gebruik van pegels. Tevens onderstreepte ze het belang van metaaldetectie voor het vinden van deze maatpinnen.
In het tweede deel van de voormiddag gaf Pieterjan Deckers, archeoloog en onderzoeker aan de VUB, uitleg over het project Middeleeuws Metaal dat uitgevoerd werd door de VUB in samenwerking met onder meer CAR en Histories. Dit syntheseonderzoek naar metalen voorwerpen in Vlaamse steden (1000-1600) heeft als doel metaalvondsten te inventariseren, te analyseren en te ontsluiten. Zo kan je op de databank, die bij het project hoort, duizenden artefacten terugvinden. Pieterjan vertelde op welke manier je eenvoudig opzoekingen kan doen, alsook hoe je de databank kan gebruiken als hulpmiddel voor determinatie en datering.
De voormiddag werd vervolgd door een workshop vondstfotografie. Yvonne de Rue, experte (post)middeleeuws aardewerk bij CAR, leerde de aanwezigen hoe je zonder dure fotostudio tot een goed resultaat komt. Er werd duidelijk gemaakt op welke aspecten je moet letten bij het fotograferen van je vondsten.
Tot slot stond er ook een geleid bezoek van de reizende tentoonstelling Heavy Metal op het programma. Deze tentoonstelling is het eindresultaat van het Middeleeuws Metaal-project. Aan de hand van verschillende gebruiks- en siervoorwerpen wordt het dagdagelijkse leven van een middeleeuwse stadsbewoner getoond.
Het was een leerrijke, alsook gezellige voormiddag waar ruimte was om ideeën uit te wisselen en een gemeenschappelijke interesse voor middeleeuwse (metalen) voorwerpen primeerde.