Tot 1993 werd iedereen zonder werk, woning en geld in België naar de Wortel- of Merksplas-Kolonie gestuurd. De vele ‘landlopers’ (vandaag zouden we ze werkloze daklozen noemen) werden er tijdelijk verplicht tewerk gesteld. In de gezonde omgeving wou men ze heropvoeden tot volgzame en hardwerkende burgers. Ook uit jouw omgeving verbleven er personen (je woonplaats of misschien familie). Dankzij het vele werk van vrijwilligers kan je vandaag online op zoek.
Online fiches
De tienduizenden lieten sporen in het archief na. Kempens Landschap vond in het Rijksarchief Antwerpen-Beveren, het Gevangenismuseum van Merksplas, Erfgoed Noorderkempen en het Stedelijk Museum Hoogstraten partners. Met financiële steun van de Vlaamse overheid werden de inlichtingenfiches van iedere persoon ingescand. Daarna werden vele helpende handen van vrijwilligers ingeschakeld om de inhoud machineleesbaar te maken. In totaal werden via het project maar liefst 270.350 opsluitingen van grosso modo 55.182 personen ingevoerd, die allemaal vlot doorzoekbaar zijn.
Volledige dossiers
Op de fiches vind je de voornaamste informatie terug. Ze vormen een ideale toegang om te weten of er iemand die jouw interesse heeft er verbleef. In de opzoekmodule kan je die vinden als ze ouder zijn dan 100 jaar (jongere dossiers zijn omwille van de privacywetgeving niet opgenomen). Geboeid door hun verblijf kan je volledige dossiers van de landlopers vinden in het Rijksarchief te Antwerpen. De inventaris staat eveneens online en kan je als pdf downloaden. Je kan er het archiefnummer terugvinden en dit aanvragen om in te kijken in de leeszaal. Als je niet vertrouwd bent met archieven, ga dan naar de leeszaal en vraag hulp aan de archivaris.
De online zoekmodule vind je hier: https://www.kolonie57.be/zoek-je-voorouders
Bij de bijlagen vind je ook nog enkele handige zoektips.