Deze week diende de Vlaamse Overheid bij Unesco de aanvraag in om de Geelse Gezinsverpleging te plaatsen op het Register van Goede Borgingspraktijken van Unesco. De wens is om het Geelse model ook buiten onze landsgrenzen kenbaar te maken en zo deze traditie verder uit te dragen. Op die manier leren anderen kennen wat wij hier in Geel en bij uitbreiding in Vlaanderen allang weten: de Geelse Gezinsverpleging is een warme traditie die een hele gemeenschap verenigt in de zorg voor elkaar. Een boodschap die zeker in deze tijden niet vaak genoeg herhaald kan worden en als borging ook inspirerend kan zijn.
Gonnie Leysen, diensthoofd erfgoed van de stad Geel beaamt dit in het persbericht: “Hier in Geel zijn we trots op de gezinsverpleging, onze eretitel van ‘Barmhartige Stede’ en onze gastvrije cultuur, maar we willen met deze aanvraag vooral tonen wat we allemaal doen om de gezinsverpleging levendig te houden. Dat is heel veel. Zo vertellen we op verschillende manieren het verhaal van Sint-Dimpna, de gezinsverpleging en onze stad: in het Gasthuismuseum, via tentoonstellingen, in het bezoekerscentrum van het OPZ, tijdens de Dimpnadagen….”
De Geelse gezinsverpleging is een warme traditie die al eeuwenlang een hele gemeenschap aanzet en inspireert om zorg te dragen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid! Wie Geel zegt, zegt de Geelse gezinsverpleging. En nu, met de indiening van het dossier, is het ook aan Unesco om deze traditie te leren kennen en met internationale blik kritisch te beoordelen. We zullen even geduld moeten oefenen want het duurt wel even voor de beslissing valt, in afwachting daarvan duimen we mee voor een positief resultaat en is er het Dimpnafeestjaar waarvan het startschot gegeven is.
De volgende maanden organiseert Geel verschillende activiteiten rond de gezinsverpleging en de Sint-Dimpnatraditie, zoals de tentoonstelling ‘Zot van Dimpna’ van The Phoebus Foundation en de expo ‘Dimpna verbeeldt’ in het Gasthuismuseum. Uiteraard is er dan in mei ook de Sint-Dimpna Ommegang en Gheelamania, een goeie gelegenheid voor mensen om deze traditie beter te leren kennen.
Wil je meer weten over het Geelse traject naar Unesco of de Geelse gezinsverpleging? Neem dan contact op met de contactpersonen in Geel. Of ben je benieuwd wat er allemaal bij een Unesco-erkenningstraject komt kijken? Contacteer ons dan en we maken je wegwijs in het Unesco-verhaal.