Het is herfst en dus is het wandelseizoen aangebroken. Dat hebben ook onze erfgoedgemeenschappen begrepen, want velen van hen staken de handen uit de mouwen en creëerden interessante wandelroutes. Zeker nu corona verhindert dat verenigingen lezingen en tentoonstellingen organiseren, is een wandeling in open lucht langs lokaal erfgoed een sterk alternatief.
Heemkring Berchem ging creatief om met de situatie. ‘We hadden een erfgoedwandeling die op 15 maart gelanceerd ging worden, maar net toen werd de lockdown aangekondigd’, zegt Paul Gysen van Heemkring Berchem. ‘We hebben dan een brochure gemaakt zodat de route toch nog gewandeld kon worden. Toen de regels versoepeld werden hebben we de wandeling toch nog enkele keren kunnen organiseren met gids, goed voor in totaal 100 wandelaars.’
Fons Dierickx van Heemkundige Kring De Faluintjes vindt het jammer dat er momenteel geen groepswandelingen mogen plaatsvinden. ‘Het leukste is natuurlijk als je met anderen kan wandelen maar erfgoedwandelingen zijn leuke buitenactiviteiten en met informatieborden of een (audio)gids kan je heel veel opsteken’, zegt Dierickx. ‘Het helpt ons omgaan met de situatie waarin we ons bevinden. Gelukkig kon onze Kapellekeswandeling in het voorjaar wel nog doorgaan, weliswaar in kleinere groepen van 15 personen.’
Ook de erfgoedcellen merken een stijgende interesse in erfgoedwandelingen. ‘Zowel de vraag om nieuwe wandelingen te maken, als de vraag om folders gaat omhoog: mensen zijn veel op pad’, zegt Ellen Van de Velde van Kempens Karakter. Michaël Van Houtte van Erfgoedcel Denderland merkt eveneens dat mensen erg enthousiast zijn over de routes: ‘Omdat we met de erfgoedapp werken, was het project bij het uitrollen al coronaproof. Door de tweede lockdown is er misschien nog meer interesse.’
Hieronder bieden we je een selectie van wandelingen in drie categorieën:
- Wandelingen zonder poespas: download de route en je kan van start langs lokale bezienswaardigheden.
- Op stap met de Erfgoedapp: voor Open Monumentendag werden veel wandelingen die je kan volgen via de erfgoedapp. Wanneer je in de buurt bent van interessante locaties, krijg je een melding en kan je in de app verhalen en foto’s bekijken.
- Voor de meerwaardezoeker zonder Erfgoedapp: wandel en beleef het verleden via luisterverhalen, muziek of activiteiten voor kinderen.
Categorie 1: Wandeling zonder poespas
- West-Vlaanderen:
- Oost-Vlaanderen:
- Antwerpen:
- Vlaams-Brabant:
- Limburg:
Categorie 2: Op stap met de Erfgoedapp
- West-Vlaanderen:
- Oost-Vlaanderen:
- Antwerpen:
- Limburg:
Categorie 3: Voor de meerwaardezoeker
- West-Vlaanderen:
- Sint-Denijs en Tiegem: wandel- en fietstochten met luisterverhalen
- De Haan: met opdrachten voor kinderen
- Oostende: digitale stadswandeling
- Oost-Vlaanderen:
- Antwerpen:
- Vlaams-Brabant:
- Scherpenheuvel-Zichem: met luisterverhalen en een speciale tocht voor kinderen
- Heverlee: met een zoektocht voor kinderen
- Leuven: met een doeboekje voor kinderen
Erfgoedapp?
Om de wandelingen te kunnen volgen met de Erfgoedapp, moet je hem eerst op je smartphone installeren. Dat kan in 3 eenvoudige stappen:
Download de app via de appstore op je smartphone.
Zet je locatie en wifi/mobiele gegevens aan op je smartphone. Zo kan de app zoeken welke wandel- en fietsroutes in de buurt zijn.
Klik op het kompas en kies de wandel- of fietsroute die je graag wil doen. Klik onderaan op ‘download’: de app zal deze route nu downloaden. Zo, nu ben je helemaal klaar om te beginnen aan je wandeling of fietstocht.
Ben je een leuke wandelroute tegengekomen of heb je er zelf een gemaakt? Of heb je hulp nodig bij het maken van een route? Laat het ons dan weten via info@historiesvzw.be!
Foto van Hermann Traub via Unsplash