10 meest gelezen berichten op onze website

2020 verliep voor iedereen iets anders dan verwacht, en zo ook voor Histories. Onze medewerkers en vrijwilligers toonden hun flexibiliteit en doorzettingsvermogen toen alle activiteiten plots online moesten plaatsvinden en elkaar ontmoeten anders verliep dan normaal. Toch zijn we er samen in geslaagd succesvolle vormingen, consultatiecirkels en andere activiteiten te organiseren. 2020 was écht een online jaar, zo ging ook onze nieuwe website online. Om die mijlpaal te vieren, bundelen we hier de vaakst gelezen artikels op onze site.

1. Getuigenis: impact van corona op kermiscultuur

Het artikel dat het meest gelezen werd in 2020 was deze getuigenis van Steve Severeyns over de impact van corona op de kermissector. Steve is foorkramer, erfgoedbezieler van de kermissector en nauw betrokken bij de erkenning van kermiscultuur door de Representatieve Lijst van Immaterieel Erfgoed van UNESCO. Het artikel was het eerste in een reeks over de impact van corona op onze erfgoedgemeenschappen. Uit deze reeks blijkt eens te meer de veerkracht en flexibiliteit die zo kenmerkend is voor onze erfgoedgemeenschappen.

 

2. Nieuwe regeling voor raadpleging akten burgerlijke stand

Er zitten duidelijk heel wat genealogen in ons publiek, want dit was het tweede meest gelezen artikel in 2020. Sinds 1 september 2020 is de regeling van het raadplegen van de akten van burgerlijke stand versoepeld: nu kan een onderzoeker aktes opvragen bij de burgerlijke stand op voorwaarde dat hij of zij beschikt over de schriftelijke toestemming van de persoon of personen op wie de akte betrekking heeft of van de nabestaanden van deze persoon of personen.

 

3. Erfgoedwandelingen: een gezonde activiteit van erfgoedverenigingen

De lockdowns veroorzaakten ook mooie dingen: iedereen wandelde meer en ontdekte zo hun lokale schoonheid. Lokale erfgoedverenigingen en de erfgoedcellen droegen hier hun steentje aan bij door wandelroutes uit te stippelen en beschikbaar te maken. Wij maakten een overzicht.

 

4. Ik wil mijn eerste boek publiceren. Hoe ga ik te werk?

Niet alleen voor interessante artikels en leuke activiteiten konden jullie bij ons terecht, maar ook voor praktische tips! In dit artikel lees je over alle opties die er zijn bij het uitgeven van een boek: van het vinden van een uitgever tot het publiceren in eigen naam.

 

5. Een gemeenschappelijke voormoeder in de zeventiende eeuw

Het project Mamamito, dat op zoek gaat naar genealogische gegevens over voormoeders aan de hand van DNA-onderzoek, is erg succesvol. Dit artikel vertelt het verhaal van Jern Vermeiren uit het Oost-Vlaamse Wetteren en Maria Vandenborre uit het Limburgse Lummen, die een gemeenschappelijke voormoeder bleken te hebben.

 

6. Digitale Erfgoeddag: nieuwste nummer Tijd-Schrift in teken van de nacht

Erfgoeddag 2020 kon helaas niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen en vond daardoor deels online plaats. De dag stond dit jaar in het thema van “Nacht”, waar ook deze Tijd-Schrift editie aan gewijd was.

 

7. Beren jagen in 2020. Waarom we nu de Coronacrisis moeten documenteren

2020 stond niet alleen in het teken van de coronacrisis, maar werd ook gekenmerkt door de spontane solidariteit die getoond werd en het vrijwilligerswerk dat gedaan werd. In dit artikel beschreven we waarom het zo belangrijk is om deze acties en nieuwe invullingen van bestaande tradities te documenteren.

 

8. Een golf van digitalisatie bij het Rijksarchief

Het Rijksarchief greep de coronamaatregelen aan als moment om onderzoek op afstand mogelijk te maken. Ze stelden heel wat bronnen en inventarissen online ter beschikking, wat we alleen maar kunnen toejuichen!

 

9. Vrijwilligers helpen mee aan onderzoek naar doodsoorzaken van Antwerpenaren in de negentiende eeuw

In 2020 startte Histories met het project “S.O.S. Antwerpen” een samenwerking op met de universiteiten van Gent en Antwerpen om het Antwerpse doodsoorzakenregister te digitaliseren. Ook hier konden we weer op de talrijke helpende handen van onze vrijwilligers rekenen.

 

 

10. Informatie inbedden in foto’s

Het laatste artikel in deze lijst is wederom van praktische aard. Dit Histories Magazine-artikel leert je hoe je de foto’s in je verzameling makkelijk vindbaar maakt. Het volledige artikel kan je gratis downloaden op onze website.