Leonardusprocessie en Quirinusprocessie erkend als immaterieel erfgoed

Quirinusprocessie

Recent besliste Jan Jambon, Vlaams minister van Cultuur, om de Leonardusprocessie en de Quirinusprocessie te voegen aan de Vlaamse Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Die geeft een overzicht van niet-tastbaar erfgoed: gewoontes en gebruiken, kennis en praktijken in Vlaanderen die ‘geborgen’ worden. Bekijk hier de volledige Inventaris.

Achter dit immaterieel erfgoed staan de erfgoedgemeenschappen. Naast het uitvoeren van de traditie zelf, engageren deze mensen zich voor een duurzame erfgoedzorg. Ze ondernemen actie om ervoor te zorgen dat het erfgoed aan volgende generaties kan worden doorgegeven. Bij het uitwerken van hun erfgoedzorgtraject kunnen ze een beroep doen op Histories. Ook voor advies en begeleiding op maat bij het schrijven van hun erkenningsdossier konden ze op Histories rekenen. We zijn bijzonder blij en trots dat we dit traject met hen mochten doorlopen.

Quirinusprocessie in Loenhout

Op de Tweede zondag van mei vindt ieder jaar de Quirinusprocessie of ‘De Loenhoutse Mei’ plaats in Loenhout. De processie bestaat uit een stoet die door het dorp trekt en langs de kapel van Onze Lieve Vrouw en de kapel van de Heilige Quirinus passeert. De processie leeft erg onder de Loenhoutenaren en het hele dorp is erbij betrokken. Niet alleen wordt de traditie gesteund door lokale verenigingen, de lokale horeca en handelaars, maar ook de jeugd wordt via school en jeugdbewegingen betrokken.

Leonardusprocessie

Leonardusprocessie in Sint-Lenaarts

Op pinkstermaandag, aan het einde van de pinksterkermis vindt in Sint-Lenaarts de Leonardusprocessie plaats. Deze traditie bestaat al sinds 1495 en bestaat uit zo’n 500 mensen die eeuwenoude vaandels en beelden ronddragen. Het hele dorp is betrokken bij de organisatie waardoor de processie zorgt voor een sterk gevoel van verbondenheid. Ook de lokale scholen werken mee aan de stoet, waardoor kinderen al op jonge leeftijd in contact komen met hun immaterieel erfgoed.

 

 

Strandbloemen en borgingspraktijken

Daarnaast voegde de minister ook het verkopen van strandbloemen op het strand toe aan de Inventaris en werden acht nieuwe borgingspraktijken op het Register van Inspirerende Voorbeelden geplaatst. Welke dat zijn ontdek je hier.

Zelf plannen met immaterieel erfgoed?

Histories is trekker van UNESCO-domein 3 en ondersteunt gemeenschappen die werken rond feesten, rituelen en sociale praktijken. Contacteer Frea voor advies en begeleiding op maat via frea.vancraeynest@historiesvzw.be

Foto’s © Quirinuscomité