Vredefeesten (Sint-Niklaas)

Tijdstip

het eerste weekend van september

Locatie

Sint-Niklaas

Algemene info

Tijdens het eerste weekend van september staan in Sint-Niklaas vrede, solidariteit en diversiteit centraal. Dat zijn namelijk de centrale onderwerpen van de Vredefeesten die er jaarlijks georganiseerd worden. De hoofdonderdelen van dit driedaagse evenement zijn het internationale ballonfestival en het stadsfestival Villa Pace. Vandaag de dag is het ballonfestival een van de vijf belangrijkste ter wereld. De Vredefeesten openen dan ook met het opstijgen van tientallen hetelucht- en specialevormballonnen op vrijdagavond. Ook op zaterdag en zondag stijgen ballonnen op. Zaterdag- en zondagmiddag worden een aantal authentieke gasballonnen geïnstalleerd en in de lucht gelaten. Tussendoor zijn er demonstraties met telegeleide miniballonnen. Aansluitend bij het ballonfestival is er op zondagmorgen om 9u ook misviering in de Hoofdkerk op het SintNicolaasplein om oorlogsslachtoffers te herdenken. Na de dienst wandelen de genodigden in optocht naar het Heldenmonument op de Houtbriel, het Brits monument op de hoek van de Parklaan en Kokkelbeekstraat en het monument van de Brigade Piron op het Hendrik Heymanplein. Aan de graven van de Britse piloten op de begraafplaats Tereken wordt een bloemenhulde gebracht en er zijn plechtigheiden aan het gedenkteken van de gevallen weerstanders in Belsele en aan het Pools monument op het O.-L.-Vrouwplein. In 1997 vierde Sint-Niklaas het 50-jarige jubileum van de Vredefeesten. Tot dan waren er nu en dan al wel optredens en publieksactiviteiten rond het vredesthema georganiseerd tijdens de Vredefeesten en in de jaren na deze feesteditie groeide deze nevenprogramma uit tot een volwaardig stadsfestival. Sinds 2005 is het stadsfestival Villa Pace een feit. Voor de realisatie ervan slaan verschillende actoren uit Sint-Niklaas de handen in elkaar en dat resulteert ieder jaar in een uitgebreid aanbod, waarin een aantal onderdelen die al jaren veel volk lokten, een plekje kregen. Zo is er bijvoorbeeld elk jaar een Wereldmarkt tijdens de Vredesfeesten, waarop vrijwilligersverenigingen geïnteresseerden kennis laten maken met hun werking. Verder kunnen er workshops bijgewoond worden en voert een zoektocht jong en oud langs de verschillende standhouders. Naast de Wereldmarkt is er intussen ook een Grote Leermarkt waar organisaties hun cursusaanbod komen voorstellen. Villa Vélo is dan weer een ludieke fietsbeurs en onder de naam Villa Cultura worden een aantal toonmomenten van instellingen en verenigingen voor de podiumkunsten verenigd. Verder zijn er onder meer nog expo’s en Kinderwerelddorp voor de kleinsten. Naast dat alles wordt tijdens de Vredefeesten ook nog een randprogramma voorzien. Zo is er op zaterdag en zondag een braderij met straatanimatie in de Nieuwstraat en worden er in de Ankerstraat enkele opendeurdagen gehouden.

Historische achtergrond

De Vredefeesten kennen intussen een lange geschiedenis. De oorsprong van het ballonfestival is terug te voeren naar 1912, het jaar waarin de Aëro-Club van Sint-Nikolaas officieel opgericht werd. Tot Wereldoorlog I uitbrak, organiseerde deze club geregeld luchtreizen. Eén van de vaste tijdstippen waarop dat gebeurde was de kermis van Sint-Niklaas. Tijdens Wereldoorlog I werden de ballonen van de club opgeëist door het Belgische leger en was een viering onmogelijk, maar in 1919 werd de traditie weer opgepikt om op kermisdonderdag luchtballonnen te laten opstijgen in Sint-Niklaas. Na Wereldoorlog II werd het ballonevenement verbonden aan de Bevrijdingsfeesten. Tijdens de editie van 1948 werd voor het eerst een landingswedstrijd georganiseerd en in 1949 kreeg deze wedstrijd al een internationaal karakter. In 1973 besloot het Sint-Niklase stadsbestuur de Bevrijdingsfeesten om te dopen tot de Vredefeesten. Tijdens de editie van 1975 had het eerste Belgische Kampioenschap voor heteluchtballons plaats. Een paar jaar later, in 1977, werd deze wedstrijd omgevormd tot een internationale landingswedstrijd en sinds 1981 is er een luik voor specialevormballonnen.

Vereniging

Organiserende vereniging

vzw Feest in de Stad, Beweging in de Stad (een samenwerkingsverband tussen lokale verenigingen), De Casino, ’t Ey, VIF, de jeugdhuizen Kompas en Den Eglantier, Nikki Ballooning en het Sint-Niklase stadsbestuur

Website van de vereniging

http://www.vredefeesten.be

Contactgegevens

Wymeersch Tijl (stedelijk evenementenbeheerder)

tijl.wymeersch@sint-niklaas.be