Kroningsfeesten (Tongeren)

Tijdstip

Zevenjaarlijks in juli

Locatie

Tongeren

Algemene info

Alle zeven jaar viert Tongeren de Kroningsfeesten ter ere Onze-Lieve-Vrouw Oorzaak-Onzer-Blijdschap. Het is een gegeven dat zijn verre oorsprong vindt in de Heiligdomsvaarten uit de middeleeuwen. De kroning van het genadebeeld, Onze-Lieve-Vrouw Oorzaak Onzer Blijdschap, in 1890 was de directe aanleiding tot de Kroningsfeesten zoals we ze vandaag nog steeds kennen. De zevenjaarlijkse Kroningsfeesten zijn erkend als immaterieel cultureel erfgoed. De Kroningsfeesten zijn echter meer dan alleen maar een traditie. Wie Tongeren tijdens de Kroningsweek bezoekt, zal dit ongetwijfeld merken. De Kroningsprocessie, met meer dan 3000 deelnemers, is de grootste processie van België. Door de jaren heen groeiden de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten uit tot een gebeurtenis die tot ver buiten onze landsgrenzen bekendheid verwierf.

Vereniging

Organiserende vereniging

Kroningsfeesten vzw

Werking van de vereniging

Het Kroningscomité telt 13 leden. Dit comité coördineert de volledige feesten. De 17 processiegroepen hebben elk een eigen bestuur. De straten van Tongeren worden bij deze gelegenheid versierd. Elke straat of meerdere straten samen hebben een eigen straatcomité. Daarnaast organiseren meerdere verenigingen in het Kroningsjaar extra activiteiten (toneel, concerten, tentoonstellingen, …).

Website van de vereniging

http://www.Kroningsfeesten.be

Andere activiteiten van de vereniging

- Tijdens de Kroningsweek : TV mis - - Radio Mis - Tijdens de Kroningsweek : Jeugddag – Seniorendag - Ziekendag - Dag van de uitgeweken Tongenaren - Rondgang van het genadebeeld doorheen de Tongerse deelgemeenten - Jaarlijkse pelgrimage naar Maria (laatste zaterdag van mei) http://www.dekenaattongeren.be/pelgrimage/index.html - Euregiodag: een dag georganiseerd iswm de organiserende comités van de zevenjaarlijkse feesten van Hasselt, Susteren en Maastricht - Lichtprocessie: sinds 1995 worden de feesten in september afgesloten met een lichtprocessie (kaarsjesprocessie). Iedereen wordt uitgenodigd mee op te stappen door de donkere straten van de stad. In 2016 waren er 8000 deelnemers.

Eigen tijdschrift

In voorbereiding op de Kroningsfeesten worden er sinds 1967 infobrochures uitgegeven. De laatste twee edities werden er gedurende de 4 jaren voorbereiding telkens 6 infobrochures huis aan huis bedeeld in Groot-Tongeren. Ook de uitgeweken Tongenaren kregen deze brochures toegestuurd. Sinds 1995 wordt er elk Kroningsjaar een Kroningskalender uitgegeven met foto’s van de voorbije Kroningsfeesten en met vermelding van alle Kroningsactiviteiten. Deze kalender wordt gratis huis aan huis bedeeld. Elk Kroningsjaar wordt de liederenschat van Kroningsliederen uitgebreid. In 1974 werd er voor het eerst een langspeelplaat uitgegeven. De kroningsjaren daarop werd hier een vervolg aan gegeven, hetzij via LP, of cassette en later via dubbel CD. In 1995 was er de uitgave van het “Liedboek Kroningsfeesten Tongeren” waarin de belangrijkste Kroningsliederen staan opgetekend. Sinds de Kroningsfeesten van 1995 wordt de Kroningsprocessie en het Kroningsavondspel uitgegeven eerst op video en later op DVD. In 1990 ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de Kroning van het genadebeeld werd het boek 100 jaar Kroning uitgegeven. Op de Kroningswebsite staan alle uitgaven die nog verkrijgbaar zijn.

Contactgegevens

Bruggen Peter (secretaris)

info@kroningsfeesten.be