Kovekenskermis (Lokeren)

Tijdstip

het weekend van de vierde zondag van september

Locatie

Lokeren

Algemene info

In het weekend rond de vierde zondag van september wordt in de Heirbrugwijk in Lokeren Koveken of Kovekenskermis gevierd. Vandaag de dag is de Kovekenskermis een feestweekend waarin een glansrol weggelegd is voor de 5 Kovekensreuzen. Voorafgaand aan de festiviteiten brengen deze reuzen op vrijdagmiddag traditioneel een bezoek aan de wijkscholen. ’s Avonds gaat de openingsstoet uit en heeft het Kovekens MINI-Muziek, de wijkharmonie die in 1970 opgericht werd, de eer om het kermisweekend officieel te openen. Naar jaarlijkse gewoonte huldigt De Gilde van de Gouden Snuifdoos daarna een nieuw lid in. Een persoon die zich al lange tijd inzet voor de reuzenstoet, wordt zo gehuldigd. Tijdens Koveken is het nog altijd de gewoonte om ‘ne Koven te steken’ (een pop op te hangen aan de gevel). Op zaterdag gaat dan ook een jury op pad om de Kovens te keuren. In de namiddag staat de Kovekensworp op het programma. ’s Avonds zijn er optredens. Op zondagmiddag vertrekt een reclamestoet aan de veerstraat, die vrijwel meteen gevolgd wordt door een reuzenstoet waar meer dan 70 reuzen in opstappen. Ook de Kovekensreuzen zijn dan van de partij. Op maandag volgen nog een eetfestijn en verrassingsoptredens. Het feestweekend eindigt op dinsdagmorgen met een kaarting. Op de eerste vrijdag daarna is er nog de prijsuitreiking voor de mooiste kovens of gevelpoppen. Tijdens het kermisweekend drinken de feestvierders ‘ne koven’, een blond bier dat enkel dan geschonken wordt.

Historische achtergrond

De oorsprong van dit volksfeest is terug te voeren tot het begin van de negentiende eeuw. In die tijd stond Lokeren namelijk bekend voor het bewerken en verwerken van vlas en lijnwaad. In de Lokerse Heirbrugwijk waren bovendien uitstekende linnenblekers actief. Volgens de overlevering hield Napoleon Bonaparte (de latere keizer van Frankrijk) in 1803 onderweg van Gent naar Antwerpen, toen hij in de Heirbrugwijk halt hield om er linnen uit te zoeken. Na zijn aankopen was hij zo tevreden dat hij de wijkmeester, Petrus Benedictus Van Kerckhove, een gouden snuifdoos cadeau gaf. In 1827 won een familielid van deze man, Jacobus Van Kerckhove, de eerste prijs op een internationale linnententoonstelling in Londen, waardoor het Lokerse linnengoed tot in het buitenland bekend raakte. De inwoners van de Heirbrug waren bijzonder trots op hun wijkgenoot en om Jacobus bij zijn thuiskomst te huldigen hingen ze levensgrote poppen aan de gevels van hun huis. Deze poppen droegen een zwarte broek, een blauwe kiel, een rode zakdoek met witte bolletjes en een zwart petje. Als attribuut hadden de poppen ook de langwerpige houten schop bij zich die tijdens het bleken gebruikt wordt om het linnen te besprenkelen met water. Ook in de jaren die volgden werden deze poppen tijdens het vierde weekend van september opgehangen en zo groeide de huldiging van Jacobus Van Kerckhove uit tot de jaarlijks terugkerende Kovekenskermis.

Vereniging

Organiserende vereniging

vzw Koveken

Website van de vereniging

http://www.koveken.be/

Andere activiteiten van de vereniging

Vzw Koveken ziet het organiseren van de Kovekenskermis als haar hoofdtaak. Door daarnaast ook activiteiten zoals een eetfestijn en een Sinterklaasronde te organiseren, kan de vzw de nodige middelen voor de organisatie van de kermis verzamelen. Verder neemt de vzw ook geregeld deel aan andere volksculturele evenementen in binnen- en buitenland, en dat zowel om contacten te leggen met andere groepen als om de naambekendheid van Koveken te vergroten.

Eigen tijdschrift

Sinds mei 2004 geeft vzw Koveken een historiek uit. De informatie daarin zal geleidelijk aangevuld worden tot een gedocumenteerde infomap.

Contactgegevens

Van Rostenberghe Wilfried (Voorzitter)

info@koveken.be