Kattenfeesten (Ieper)

Tijdstip

Tweede zondag van mei - driejaarlijks

Locatie

Ieper

Algemene info

De Kattenfeesten in Ieper duren een heel weekend, maar het zwaartepunt ligt op de zondag. Op die dag trekt de kattenstoet door de straten van Ieper, gevolgd door het kattenwerpen en de heksenverbranding. De kattenstoet is een grote driejaarlijkse stoet, waarbij de kat centraal staat. De stoet vertrekt om 15u. In de stoet worden altijd een aantal vaste thema’s rond de kat of de stad Ieper uitgebeeld, zoals de geschiedenis van de verering van de kat, de kat de wereld rond, de Ieperse kat, de kat in taal en legende en de geschiedenis van de stad Ieper. Er lopen ook een aantal bekende (Ieperse) reuzen mee, zoals de reus Goliath, de Ieperse duivel Pietje Pek, de kater Cieper en zijn geliefde Minneke Poes. De hele stoet wordt vergezeld door honderden figuranten, muzikanten en dansers. Klokslag zes uur ’s avonds beklimt de stadsnar de belforttoren om van daar pluchen katjes de menigte in te gooien. De Kattenfeesten worden traditioneel afgesloten met de verbranding van een heks op de Grote Markt. Ook de zaterdag staat in het teken van katten. Na De Last Post, zo rond een uur of half negen, vertrekt een ministoet richting Grote Markt. De ministoet bestaat uit katten,katers, duivels en het publiek dat achteraan aansluit. Samen brengen ze de heksen naar de stadsgevangenis waar ze moeten wachten op hun terechtstelling. De vooravond wordt omstreeks 22u30 afgesloten met een groot vuurwerk.

Historische achtergrond

De juiste oorsprong van het kattenwerpen kent niemand. Sommigen zien het ontstaan ervan in de sage van Boudewijn III, graaf van Vlaanderen. Die zou in 962 aan zijn onderdanen hebben bevolen om katten van de grafelijke burcht naar beneden te werpen. Katten waren namelijk een teken van heidens geloof en dus in strijd met het christendom. Daarnaast is er ook de hypothese dat het kattenwerpen in Ieper is blijven voortbestaan omdat er teveel katten in de Lakenhallen waren. Omdat men immers last had van muizen die het laken verwoestten, zou men er een aantal katten hebben op losgelaten. Na verloop van tijd plantten deze zich echter voort, waardoor er teveel katten in de hallen rondliepen. Als oplossing hiervoor zou men een aantal katten van de belforttoren hebben gegooid. De precieze oorzaak van het kattenwerpen is dus niet geheel duidelijk. Wel weten we dat er in 1817 voor het laatst een levende kat van de toren werd gegooid. Toen de traditie na een lange onderbreking in 1938 werd voortgezet gebeurde dat voortaan met pluchen of fluwelen katten gebeuren. In 1938 was er ook voor het eerst een kleine kattenstoet met de stadsnar en negen ereknapen die elk een pluchen kat droegen van het stadhuis naar het belfort. In 1955, onder impuls van burgemeester Albert Dehem, werd de stoet enorm uitgebreid en namen er meer dan duizend mensen aan deel. Tot 1991 was de stoet een jaarlijkse gebeurtenis. Sindsdien wordt ze om de drie jaar georganiseerd.

Vereniging

Organiserende vereniging

Stad Ieper - Kattenstoetcomité

Werking van de vereniging

Sinds 2003 geeft de Stad Ieper de organisatie aan het Kattenstoetcomité dat voornamelijk uit stadsambtenaren bestaat. De voorzitter is de schepen van feestelijkheden van de stad.

Website van de vereniging

http://www.ieper.be

Eigen tijdschrift

Naar aanleiding van de stoet is er een speciale editie van De Belleman, de stadskrant. Voor de figuranten en andere sympathisanten worden twee of drie edities van Het Kattenbelletje uitgegeven.

Contactgegevens

Martens Michelle (Regie- assistente + directiesecretariaat)

kattenstoet@ieper.be