HEB JE EEN VRAAG?
Erfgoedvrijwilligers kunnen onze hulp inschakelen in hun zoektocht naar nieuwe ideeën, oplossingen voor knelpunten en tips en tricks om hun dagelijkse werking te stroomlijnen.
We staan klaar met advies rond thema’s zoals registratie, onderzoek, collectiezorg, digitaal werken, vrijwilligerswerking en tal van andere aspecten. Interesse, een vraag of een concreet idee? Contacteer ons dan via info@histories.be of neem rechtstreeks contact op met een medewerker.
Snel een antwoord nodig? Bekijk onze Praktijktips.
OP ZOEK NAAR ONZE ALGEMENE CONTACT-EN FACTURATIEGEGEVENS?
Histories vzw
Grasmarkt 61
1000 Brussel
info@histories.be
Tel.: +32 (0)15/80 06 30
BTW BE 0683.950.166
Rekeningnummer:
IBAN: BE95 7370 4813 2958
BIC: KREDBEBB
Een overzicht van de contactgegevens van ons team vind je via deze link.
SLUITINGSDAGEN 2025
- Woensdag 1 januari 2025
- Maandag 21 april 2025
- Donderdag 1 mei 2025
- Donderdag 29 mei 2025
- Maandag 9 juni 2025
- Maandag 21 juli 2025
- Vrijdag 15 augustus 2025
- Dinsdag 11 november 2025
- We hebben collectief verlof tijdens de periode van 25 december 2024 tot en met 1 januari 2025.
Hoe geraak je er?
WELKOM OP AFSPRAAK
Onze medewerkers werken op maandag en vrijdag vanuit Brussel. Op die dagen kan je een afspraak met hen maken via de contactgegevens bovenaan deze pagina.
Onze kantoren zijn gelegen op de eerste verdieping van het gebouw van Toerisme Vlaanderen, in het centrum van Brussel, vlakbij de Grote Markt. Je komt best te voet, met de fiets of het openbaar vervoer. Er is geen parking of parkeergelegenheid. De straat is autovrij vanaf 11u.
TE VOET
De Grasmarkt en de omringende straten bevinden zich in de voetgangerszone. Aansluiting met het openbaar vervoer ligt op wandelafstand. Meer info en een plan vind je via brussel.be/voetgangerszone.
MET DE FIETS
Er is een fietsstalling in het gebouw op -1. Je hebt toegang tot deze verdieping via de goederenlift (met een badge die je bij het onthaal aanvraagt).
MET DE TREIN
Station Brussel-Centraal ligt op 4 minuten wandelafstand. Meer info vind je op de site van de NMBS.
Dit station is ook het dichtstbijzijnde toegankelijk station en is volledig uitgerust voor rolstoelgebruikers, ringleiding en tactiele bewegwijzering. Meer info vind je via belgiantrain.be en meermobiel.be.
MET DE METRO OF TRAM
Het dichtstbijzijnde toegankelijk metrostation is De Brouckère.
Dit metrostation is uitgerust met de nodige voorzieningen voor personen met beperkte mobiliteit. Het is ook uitgerust met geleiding, een signalisatie voor blinden en slechtzienden en met hellingen of liften. Meer informatie vind je via stib-mivb.be.
Deze lijnen hebben halte bij De Brouckère:
- Lijn 3 Esplanade – Churchill, halte De Brouckère
- Lijn 4 Stalle – Noordstation, halte De Brouckère
MET DE BUS
De dichtsbijzijnde busstations zijn Arenberg, De Brouckère en Grote Markt. Het dichtstbijzijnde toegankelijk busstation is De Brouckère. Meer info vind je via stib-mivb.be of delijn.be.
Deze lijnen hebben halte bij Arenberg:
Lijn 29 De Brouckère – Hof ten Berg, halte Arenberg
Lijn 66 De Brouckère – Tol, halte Arenberg
Lijn 71 De Brouckère – Delta, halte Arenberg (Accessibus voor personen met beperkte mobiliteit)
Deze lijnen hebben halte bij De Brouckère:
Lijn 88 De Brouckère – Heizel, halte De Brouckère
Lijn 126 Ninove – Brussel, halte De Brouckère
Lijn 127 Ninove – Brussel, halte De Brouckère
Lijn 128 Ninove – Brussel, halte De Brouckère
Deze lijnen hebben halte bij de Grote Markt:
Lijn 48 Decroly - Grote Markt, halte Grote markt
MET DE AUTO OF MOTOR
Er geldt eenrichtingsverkeer in de straat (van Agoraplein naar Kleerkoperstraat toe). Vanaf 11 uur wordt de straat verkeersvrij (voetgangerszone). Dat betekent dat je er niet mag rijden, maar ook niet parkeren. Er is geen parkeergelegenheid bij het Vlaams overheidsgebouw Grasmarkt.
Je kan met de wagen tot bij het Agoraplein aan het begin van de Grasmarkt rijden. Van daar is het nog een kort stukje door de winkelwandelzone tot bij het gebouw. Meer informatie en plan vind je via brussel.be/circulatieplan-vijfhoek.
De dichtstbijzijnde toegankelijke parking is Parking Grote Markt, Keizerinnenlaan 54, 1000 Brussel (betalend). Daar zijn 20 parkeerplaatsen voor minder mobiele personen beschikbaar.
De dichtstbijzijnde voorbehouden parkeerplaats voor minder mobiele personen bevindt zich in de Violetstraat, 1000 Brussel (gratis). Daar zijn 2 parkeerplaatsen voor personen met een beperking beschikbaar.
ALTIJD WELKOM NA AFSPRAAK
Heb je een afspraak gemaakt met een van onze medewerkers? Kom als bezoeker binnen via de shop van Toerisme Vlaanderen. Centraal in de hal vind je poortjes. Meld je bij aankomst aan bij de bewaker achter de poortjes en laat weten dat je hier voor Histories bent. Het personeel van het onthaal zal je verder begeleiden. De openingsuren van het gebouw zijn van 8u tot 17u.
TOEGANKELIJKHEID
Er is geen parking, parkeergarage of voorbehouden parkeerplaats in of rond het gebouw.
De dichtstbijzijnde openbare voorbehouden plaatsen bevinden zich in de Violetstraat (2 voorbehouden plaatsen). De dichtstbijzijnde betaalparking bevindt zich op de Grote Markt, Keizerinnenlaan 54 (20 voorbehouden plaatsen).
Routebeschrijving voor rolstoelgebruikers en voor wie minder goed te been is
De Grasmarkt is een verkeersluwe straat die vanaf 11 uur ’s ochtends volledig afgesloten is voor autoverkeer. Verwacht je in Brussel centrum ook aan (veel) kasseien.
Je start aan het station Brussel-Centraal. Daar volg je het marktplein van de Grasmarkt via het voetpad aan de linkerkant. Wanneer je met de auto gebracht wordt tot aan de hoek van de Grasmarkt-Bergstraat, volg je het voetpad aan de rechterkant. Probeer van aan de rechterkant niet om het plein dwars over te steken, want het heeft aan de overkant een zeer hoge drempel (15 à 20 cm). Lees de gedetailleerde beschrijving hieronder.
Met de auto
Wie niet zelf rijdt, stapt het best uit aan de hoek van de Grasmarkt-Bergstraat. Dat is ook de dichtstbijzijnde plaats om opgehaald te worden. De stoep aan de Bergstraat heeft een hoogte van 5 cm. Om drempels te vermijden, volg je het voetpad en blijf je rechts van het middenplein. Probeer het plein niet zomaar over te steken, want aan de overkant is er een (20 cm) hoge drempel. Volg het voetpad tot je de overkant van het gebouw van Toerisme Vlaanderen (herkenbaar aan de zuilengalerij) bereikt en steek daar over. De hoogte van de afgeschuinde stoepranden is 5 à 8 cm.
Wie een parking zoekt, kan zich parkeren in de voorbehouden parkeerplaatsen ondergronds in de (betalende) parkeergarage Grote Markt of in de Lombardenstraat (gratis). Je moet dan wel een heel stuk kasseien van de Grote Markt over om het gebouw van Toerisme Vlaanderen te bereiken.
Met het openbaar vervoer
Het station Brussel-Centraal heeft verschillende uitgangen. Wie niet goed te been is, kiest best de hoofduitgang (bereikbaar via lift 1-2) of de uitgang Magdalena/Madeleine.
Vanaf de hoofduitgang van station Brussel-Centraal
Steek het plein over en ga onder de zuil van het Hiltonhotel aan de linkerkant door. Sla meteen rechtsaf. Daar volgt een lang steil stuk bergaf. Beneden aan de straat steek je links de Infantina Isabellastraat over via 2 zachte afschuiningen met een resterend drempeltje van 1 à 2 cm. Let op bij het oversteken, er wordt hier snel gereden! Steek rechts de Spoormakersstraat over om op de Grasmarkt te blijven. Je komt nog 2 keer een afgeschuinde drempel van 5 à 10 cm en kasseien tegen. Daarna blijf je de straat drempelloos volgen tot ons gebouw aan de linkerkant (nummer 61, herkenbaar aan de zuilengalerij). De ondergrond langs de gevels aan het Grasmarktplein is hier en daar erg ongelijk. Met een manuele rolstoel heb je waarschijnlijk een helper nodig.
Als de lift naar de hoofduitgang niet werkt, is de uitgang Magdalena/Madeleine een alternatief. Die bevindt zich op hetzelfde niveau helemaal aan de andere kant, linksaf als je met je gezicht naar de lift 1-2 staat.
Vanaf uitgang Magdalena bij station Brussel-Centraal
Steek aan het einde van het pad volgend op de uitgang, links de Magdalenasteenweg over. En steek daarna meteen weer rechts de Duquesnoystraat over. Aan beide kanten van de oversteek bevinden zich afgeschuinde drempels van 5 à 10 cm en kasseien. Volg daarna de Magdalenasteenweg aan de linkerkant tot beneden. Ook hier gaat het om een lange en vrij steile helling naar beneden. Eenmaal beneden aan de straat steek je rechtdoor de Spoormakersstraat over. Vanaf daar loopt de weg gelijk met de beschrijving vanaf de hoofduitgang (zie hierboven). Ook deze route is wegens de moeilijk berijdbare gedeelten, drempels en hellingen best met hulp te doen.
Routebeschrijving voor slechtzienden of blinden
Je start aan het station Brussel-Centraal. Vanaf het perron neem je de laatste trap op het perron naar boven. Die bereik je het gemakkelijkst als je achteraan de trein zit vanuit Brussel-Zuid of als je vooraan de trein zit vanuit Brussel-Noord. Bovenaan de trap loopt een geleide lijn van perrontrap tot perrontrap. Volg de geleide lijn en na de kruising met de perrontrap van spoor 1-2 vind je de uitgang Magdalena/Madeleine.
Eenmaal buiten ga je rechtdoor. Rechts van het wandelpad kan je een gootje als gidslijn volgen. Op het einde van het pad steek je de Putterijstraat over. Je vindt daar de muur van de kerk. Je draait naar links en steekt de Magdalenasteenweg over. Ga de Magdalenasteenweg al een beetje in om de overkant goed te vinden. Eenmaal de straat overgestoken, draai je naar rechts en kan je de hele weg de gevels links van je als gidslijn nemen. Let wel, vele mobiele obstakels hinderen de rechte weg langs de gevels.
Je blijft de straat rechtdoor volgen. Net na de derde zijstraat aan de linkerkant, schuif je een beetje op naar links en blijf je in dezelfde richting lopen. Je komt zo onder de galerij aan het gebouw van Toerisme Vlaanderen waar je de toegangsdeur vindt.
Toegankelijkheid van het gebouw als persoon met een beperking
Het gebouw is toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit. Zo is er een aangepast bezoekerscenter, aangepaste toegangsdeuren en een aangepaste lift en toilet.