Maak een voorbeeldproject voor het Geef om erfgoed-crowdfundingsplatform!
Wil je graag jouw erfgoedproject financieren via crowdfunding of publieksfinanciering? Weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Vraag je je af welk soort projecten doorgaans kans hebben op slagen? Zijn er ook nadelen verbonden aan een crowdfundingsproject? En hoe werkt het Geef om erfgoed-platform? Via de workshops word je stap voor stap ingewerkt en begeleid bij je erfgoedcrowdfundingsproject.
Waarom?
- Crowdfunding biedt mooie kansen om projecten op een alternatieve manier te financieren.
- Via crowdfunding kan je er bovendien voor zorgen dat jouw publiek zich nauwer betrokken voelt bij het erfgoed dat jij beheert.
- Nieuwsgierig? Lees hoe Patrick en Katrien van Heemkring Oostkamp met crowdfunding de aankoop en restauratie van een schilderij voor elkaar kregen. In dit interview blikken ze halverwege het proces terug. Intussen is hun crowdfundingproject geslaagd.
Wat haal je eruit?
- Bekijk eerst een opname van een infosessie: je krijgt uitleg over crowdfunding met heel wat voorbeelden uit de erfgoedsector. Je krijgt ook info over de werkwijze van het Geef om erfgoed-platform waarop kleinschalige erfgoedprojecten kunnen worden gelanceerd.
- Tijdens de 2 workshops krijg je verdere begeleiding van je project. Je krijgt meer ondersteuning bij de uitwerking van het projectidee, de netwerkanalyse, de participatieve rewards, het budget, de looptijd en de communicatie van de campagne.
Na de workshops kan je verdere begeleiding van je project krijgen via gratis één-op-één begeleiding op maat. Zo krijg je verdere ondersteuning bij de uitwerking van je crowdfundingsproject.
Voldragen projecten die passen binnen het concept van het platform kunnen worden geselecteerd om te lanceren op het Geef om erfgoed-platform. De opgedane tips en tricks van de voldragen projecten worden opgenomen in een artikel en worden gedocumenteerd op de projectpagina. Zo kunnen ze een volgende reeks projecten inspireren. Ook de volgende jaren zullen er oproepen voor projecten gelanceerd worden.
Schrijf je in voor de workshops via onderstaand inschrijvingsformulier.
Ontdek meer info over het project op onze projectpagina.
Wanneer en waar?
De twee online workshops moeten samen gevolgd worden en vinden plaats op de onderstaande data en tijdstippen.
- Deel 1 – Donderdag 6 oktober 2022 – 19u tot 22u
- Deel 2 – Donderdag 20 oktober 2022 – 19u tot 22u
Prijs
Het inschrijvingsgeld voor de twee workshops samen bedraagt 10 euro (5 euro per sessie). Je schrijft hiermee in voor beide workshops. Voor ons vormingsaanbod gelden onze annuleringsvoorwaarden.
Voor wie?
Erfgoedorganisaties en vrijwilligers die een basiskennis over dit thema wensen te verwerven en de infosessie online bekeken hebben.
Inschrijven
Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de vormingsavond via onderstaand inschrijvingsformulier. Tijdens (of na) de vorming ontvang je cursusmateriaal.
Organisatie en partners
Voor dit project werkt Erfgoed in de Praktijk samen met Growfunding (www.growfunding.be) een platform dat sociale crowdfundingprojecten begeleidt maar ook allerhande vormingen aanbiedt. Voornaamste doel is het uitbouwen van een sociaal en financieel draagvlak voor erfgoedprojecten via civic crowdfunding.
Erfgoed in de Praktijk is het gezamenlijk vormingsaanbod van Histories, FARO, Herita, PARCUM en Davidsfonds. In het kader van een aantal evenementen (Open Monumentendag, Erfgoeddag, Open Kerkenweekend, Nacht van de Geschiedenis,…) organiseren deze partners al een aantal jaren laagdrempelige avondcursussen die de deelnemers aan deze evenementen helpen bij de organisatie van hun activiteiten naar aanleiding van deze erfgoedevenementen.
Het Geef om erfgoed-platform wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Cera.