Studiedag asbest in collecties van erfgoedverenigingen en lokale musea

De studiedag van 26 maart 2022 wordt geannuleerd. Wel wordt er een alternatief voorzien, waarover later gecommuniceerd wordt.

Wist je dat asbest frequent in allerhande huis-, tuin- en keukenproducten werd gebruikt? Van keukentafels, haardrogers en strijkijzers tot filmprojectoren en schoolborden. Asbest was niet weg te denken in ons dagelijks gebruik. Jaren later behoren deze voorwerpen tot ons collectief geheugen en worden ze bewaard in talrijke heemkundige kringen en andere erfgoedorganisaties, maar dat is niet zonder gevaar.

Tijdens onze studiedag rond asbest richten we de aandacht op het herkennen én behandelen van asbesthoudende voorwerpen.

De vorming focust zich op volgende kernpunten:

  • Waarin werd asbest gebruikt?
  • Hoe herken je de talrijke asbesttoepassingen?
  • Waar zit het gevaar?
  • Hoe vermijd je dat asbestvezels zich gaan verspreiden?
  • Wat kunnen wij – als vrijwilligers – concreet ondernemen?

Tijdens de lezing nemen we je mee naar de lokale erfgoedcollecties waar al een controle werd uitgevoerd. Er wordt een overzicht gegeven van vaak voorkomende asbesttoepassingen en het bijhorende advies, zodat er via voorbeelden gewerkt kan worden aan asbestherkenning.

Asbestherkenning is de eerste stap. Via de studiedag krijg je de nodige kennis om asbestverdacht materiaal zelf op te sporen. Op basis daarvan kan je besluiten dat het voorwerp in kwestie al dan niet (te) gevaarlijk is.

De volgende stap is de behandeling. Je krijgt de nodige informatie om het asbesthoudend voorwerp op een eenvoudige manier asbestveilig te maken. Op die manier kan het op een veilige manier worden bewaard en tentoongesteld.

Om de studiedag af te sluiten bezoeken we de collectie van het Industriemuseum met gids. Tijdens de rondleiding gaan we dieper in op een aantal asbesttoepassingen uit de collectie en bespreken we enkele acties die werden genomen om asbest veilig te stellen voor de vrijwilligers en voor het publiek. Op die manier krijg je een inzicht in de praktische oplossing voor de problematiek.

PROGRAMMA

10u00 : verwelkoming in het Industriemuseum in Gent (vroegere MIAT)

10u30 : introductie door Histories

11u00 : lezing over asbest met voorbeelden uit de heemkundige kringen en praktische tips

12u30 : middaglunch

13u30 : bezoek Industriemuseum met gids en toelichting bij een aantal asbesttoepassingen in de collectie

15u30 : koffie + afsluiten van de studiedag

Lesgever

Peter Loockx, onderzoeker ETWIE

Wanneer en waar?

Zaterdag 26 maart 2022, 10u-16u30, Industriemuseum Gent, Minnemeers 10, 9000 Gent

Prijs

10 euro voor erfgoedvrijwilligers/studenten en 30 euro voor professionelen/anderen (inclusief broodjeslunch). Na het invullen van het inschrijvingsformulier krijg je alle gegevens voor de betaling. Voor ons vormingsaanbod gelden onze annuleringsvoorwaarden. 

Meer informatie

Contacteer Jan Geypen op jan.geypen@historiesvzw.be of op 0468 25 83 81
Lees hier meer over het project.

Voor wie?

Erfgoedorganisaties en vrijwilligers die een basiskennis over dit thema wensen te verwerven. In het bijzonder richten we ons op erfgoedverenigingen en lokale musea met een collectie van allerhande erfgoedobjecten.

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de vorming via onderstaand inschrijvingsformulier. Voor ons vormingsaanbod gelden onze annuleringsvoorwaarden.

Organisatie en partners

Histories en ETWIE

Praktisch

Data

26-03-2022 10:00
Gent

Prijs

10 euro voor erfgoedvrijwilligers/studenten en 30 euro voor professionelen/anderen 

Lesgever

Peter Loockx, onderzoeker ETWIE