Je eigen onderzoek naar wagenmakerij

Wat een garagist betekent voor de hedendaagse burger, dat was de wagenmaker voor onze voorouders. Een wagenmaker maakte en herstelde houten karren, wagens en onderdelen zoals wielen of assen. Elk dorp in Vlaanderen had een of meerdere wagenmakerijen in de negentiende eeuw. Vooral het maken en onderhouden van boerenkarren bood veel werk aan wagenmakers op het platteland. Het ambacht van de wagenmaker stierf in de jaren 1950 een stille dood. Tegenwoordig verdwijnt ook de collectieve herinnering aan deze stiel.

Heb jij altijd al meer willen weten over de wagenmaker in je dorp of familie? Tijdens deze vorming willen we handvaten aanreiken om de wagenmakers in jouw regio en hun (familie)geschiedenis bloot te leggen. We willen mensen samenbrengen die deze interesse delen. Door vanuit verschillende standpunten te kijken, willen we een rijker verhaal brengen en antwoord bieden op eventuele obstakels tijdens het onderzoek. De resultaten van het onderzoek kan je lokaal of familiaal kenbaar maken, maar verrijken ook het beeld voor heel Vlaanderen.

Lesgevers 

Brecht Demasure (CAG), Hendrik Vandeginste (Histories), Griet Frère (CAG).

Praktische informatie 

Omwille van de onzekerheid door de coronacrisis werd beslist om niet alle sessies van deze reeks meteen in te plannen. Alhoewel we liefst fysiek zouden samen komen, zijn de geplande sessies voorlopig enkel digitaal. De vorming wordt per provincie georganiseerd om beter in te spelen op de regionale verschillen. Ook willen we aftoetsen of er kan samengewerkt worden om tegelijk onderzoek te voeren. Indien je meteen aan de slag wil, of niet kan op de datum van je provincie, kan je aansluiten bij een andere sessie. De vormingsavonden vinden plaats op de onderstaande data en dit steeds van 19u tot 21u 

  • Maandag 28 september: provincie Limburg 
  • Woensdag 14 oktober: provincie Oost-Vlaanderen 
  • Dinsdag 20 oktober: provincie Antwerpen en Vlaams-Brabant
  • Dinsdag 27 oktober: provincie West-Vlaanderen

Prijs 

Het inschrijvingsgeld per vormingsavond bedraagt 5 euro. Na het invullen van het inschrijvingsformulier krijg je alle gegevens voor de betaling. 

Gezocht 

Kan jij nog iets vertellen over het werk van je (over)grootvader als wagenmaker? Heb je foto’s, een rekeningboek of andere interessante documenten van een wagenmaker in je bezit? Heb je weet van een oude werkplaats van een wagenmaker in je buurt? Laat het weten aan Griet Frère via griet.frere@cagnet.be of tel. 016/32 36 84. 

Voor wie?

Iedereen met interesse in wagenmakerij.

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de vormingsavond via dit inschrijvingsformulier. Tijdens (of na) de vorming ontvang je cursusmateriaal.

Deelnemers krijgen na inschrijving een uitnodiging voor het digitaal platform.

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=WiiEtN_vPUSo62lpK9d2h1NvLuUPzyhNnQ_ETc89_ppUMUFQUENVSjUyUE5ZVEFOU0ZKUVJOQUNIMSQlQCN0PWcu

 

Organisatie en partners

Histories en Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) willen het belang van het wagenmakers-ambacht terug onder de aandacht brengen. In opdracht van de Vlaamse Overheid beheert CAG de Collectie Bulskampveld, een verzameling van karren, wagens, landbouwwerktuigen en ambachtelijk materiaal waarin de wagenmaker een centrale rol speelt. 

Praktisch

Data

28-09-2020 19:00
Voor deelnemers uit Limburg, vorming is online

14-10-2020 19:00
Voor deelnemers uit Oost-Vlaanderen, vorming is online

20-10-2020 19:00
Voor deelnemers uit Antwerpen en Vlaams-Brabant, vorming is online

27-10-2020 19:00
Voor deelnemers uit West-Vlaanderen, vorming is online

Lesgever

Brecht Demasure (CAG), Hendrik Vandeginste (Histories), Griet Frère (CAG)