Infosessie crowdfunding: Hoe zorg je ervoor dat het publiek investeert in je kleinschalig erfgoedproject?

Wil je graag jouw erfgoedproject financieren via crowdfunding of publieksfinanciering? Weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Vraag je je af welk soort projecten doorgaans kans hebben op slagen? En zijn er ook nadelen verbonden aan een crowdfundingproject? Via de infosessie krijg je stap voor stap informatie over het proces van crowdfunding en de werkwijze van het Geef om erfgoed-platform. Dit platform werd in januari 2021 gelanceerd. Het wil kleinschalige erfgoedprojecten in Vlaanderen en Brussel mee helpen realiseren via participatieve crowdfunding.

Waarom? 

  • Crowdfunding biedt mooie kansen om projecten op een alternatieve manier te financieren. 
  • Via crowdfunding kan je er bovendien voor zorgen dat jouw publiek zich nauwer betrokken voelt bij het erfgoed dat jij beheert. 
  • Nieuwsgierig? Lees in de Geef om erfgoed-krant hoe Patrick en Katrien van Heemkring Oostkamp met crowdfunding de aankoop en restauratie van een schilderij voor elkaar kregen. 
  • Deze video met getuigenissen van vier geslaagde erfgoedcrowdfundingsprojecten geeft je alvast een idee van wat met crowdfunding via Geef om erfgoed te bereiken valt!

Wat haal je eruit? 

  • Tijdens deze informatiesessie krijg je eerst uitleg over crowdfunding, gespekt met heel wat voorbeelden uit de erfgoedsector.  
  • Je krijgt ook uitleg over de werkwijze van het Geef om erfgoed-platform waarop kleinschalige erfgoedprojecten gelanceerd kunnen worden. 
  • Vervolgens ga je zelf aan de slag en vertrek je met concrete ideeën om een eigen campagne op te starten. Bij die laatste stap kan je dan verdere begeleiding van je project krijgen via twee workshopsen gratis  één-op-één begeleiding op maat. Zo krijg je ondersteuning over de uitwerking van het projectidee, de netwerkanalyse, de participatieve rewards, het budget, de looptijd en de communicatie van de campagne. 

Voldragen projecten kunnen worden geselecteerd om te lanceren op het Geef om erfgoed-platform. De opgedane tips en tricks van de voldragen projecten worden opgenomen in een artikel en worden gedocumenteerd op de projectpagina. Zo kunnen ze een volgende reeks projecten inspireren. Lees meer over de resultaten, het hoge slagingspercentage en de geslaagde projecten. 

Schrijf je alvast in voor de infosessies via onderstaand inschrijvingsformulier. 

De workshops volg je best pas als je deelgenomen hebt aan de infosessie. 

Meer info: https://historiesvzw.be/projecten/erfgoedcrowdfunding/ 

Lesgever

Charlotte Brandsma (Growfunding)

Tijdstip

De infosessie vindt plaats op de onderstaande datum van 20u tot maximaal 21u30. Het is een online infosessie.

Datum

  •   Maandag 18 december 2023 (online)

Prijs

Deze infosessie is gratis. Voor ons vormingsaanbod gelden onze annuleringsvoorwaarden.

 

Voor wie?

Erfgoedorganisaties en vrijwilligers die een basiskennis over dit thema wensen te verwerven.

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan tot 24 uur voor de vormingsavond via onderstaand inschrijvingsformulier. Tijdens (of na) de vorming ontvang je cursusmateriaal.

Organisatie en partners

Geef om erfgoed is het samenwerkingsverband van Histories, FARO, Herita, PARCUM, Davidsfonds en Growfunding.

Growfunding (www.growfunding.be) is een platform dat sociale crowdfundingprojecten begeleidt maar ook allerhande vormingen aanbiedt. Voornaamste doel is het uitbouwen van een sociaal en financieel draagvlak voor erfgoedprojecten via civic crowdfunding.

 

Praktisch

Data

18-12-2023 20:00
Online

Prijs

Gratis

Lesgever

Charlotte Brandsma (Growfunding)