De kadasterkaarten van Popp: een sleutel tot je lokale geschiedenis

Wat?

Hoe zag jouw gemeente eruit in het midden van de negentiende eeuw? Wat kunnen de kadasterkaarten van Popp jou hierover vertellen? Ontdek samen met ons hoe de Popp-kaarten de sleutel kunnen zijn tot jouw lokale geschiedenis.

Waarom?

De negentiende-eeuwse Popp-kaarten zijn voor de meeste Vlaamse gemeenten een unieke bron voor de lokale geschiedenis. Van 1842 tot aan zijn dood in 1879 publiceerde Philippe Christian Popp de kadasterkaarten van zo’n 1800 Belgische gemeenten. In Vlaanderen is de publicatie voor zowat elke gemeente beschikbaar (met uitzondering van de provincie Limburg en het arrondissement Turnhout). Het detail van de kaarten (op perceelsniveau) en de bijkomende informatie in de leggers geven ons vandaag een beeld van hoe een gemeente er in het midden van de negentiende eeuw uitzag.

Hoe?

Op deze vormingsavond krijg je eerst informatie over de achtergrond van het kadaster en van de Poppkaarten. Dan overlopen we de toepassingsmogelijkheden voor historisch onderzoek. Daarna volgt een workshop waarop je zelf met de Poppkaarten en -leggers aan de slag kan. 

Prijs

Erfgoedvrijwilligers genieten van het kortingstarief en betalen 5 euro. Voor alle anderen bedraagt het inschrijvingsgeld per vormingsavond 15 euro. Tijdens de cursus ontvang je cursusmateriaal en een drankje. Na het invullen van het inschrijvingsformulier krijg je alle gegevens voor de betaling.

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de workshop via onderstaand inschrijvingsformulier. Voor ons vormingsaanbod gelden onze annuleringsvoorwaarden.

Meer informatie? 

Contacteer Hendrik Vandeginste op hendrik.vandeginste@historiesvzw.be of op telnr. 015/80 06 37.  

Voor wie?

Dit is een cursus voor lokale erfgoedorganisaties en individuele heem- en familiekundigen die een basiskennis over de bronnen in kwestie wensen te verwerven (niet voor gevorderden).

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen vóór de workshop via onderstaand inschrijvingsformulier.

Organisatie en partners

Histories i.s.m HeemkundigKring Aartselaar

Praktisch

Data

17-11-2021 14:00
Documentatiecentrum Heemkundige Kring Aartselaar, Leon Gilliotlaan 4 (ook toegankelijk via Carillolei 3), 2630 Aartselaar

17-11-2021 19:00
Documentatiecentrum Heemkundige Kring Aartselaar, Leon Gilliotlaan 4 (ook toegankelijk via Carillolei 3), 2630 Aartselaar

Prijs

Erfgoedvrijwilligers genieten van het kortingstarief en betalen 5 euro. Voor alle anderen bedraagt het inschrijvingsgeld per vormingsavond 15 euro.

Lesgever

Hendrik Vandeginste (consulent Histories)