100 procent zeker dat er geen asbest zit in je erfgoedcollectie?

Geschiedenis van het gebruik van asbest in België als eyeopener voor gevaarlijke erfgoedcollecties

Voor sommigen een wondermiddel, voor anderen een stille doder. De perceptie over het mineraal asbest is de afgelopen 50 jaar enorm geëvolueerd. Er bestaat al een hele poos een verbod op het verwerken van asbest in Europa, en bovendien mag in ons land asbest ook niet hergebruikt worden. De afgelopen jaren zet de Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij (OVAM) sterk in op het asbestveilig maken van Vlaanderen tegen 2040. Zo zal het vanaf volgend jaar verplicht worden om een asbestinventaris te kunnen voorleggen bij de verkoop van huizen die voor 2001 zijn gebouwd.

Asbest komt in zeer veel gedaantes voor. We kennen allemaal de dakplaten of de bloembakken in de tuin. Maar ook in andere alledaagse voorwerpen zoals pijpen, schoolborden (en zelfs schoolbordkrijtjes), schilderijen, machines enz. kan asbest voorkomen! Tijdens deze vorming zoomen we in op wat asbest juist is en hoe je ermee omgaat in erfgoeddepots- en collecties. We belichten de geschiedenis van het gebruik van het mineraal in ons land en staan via diverse voorbeelden stil bij de eigenschappen en dus de objecten waarin je asbest kan terugvinden. We staan ook stil bij de vraag wat de nieuwe regelgeving omtrent asbestinventarissen inhoudt en hoe een erfgoedvereniging geholpen kan worden bij het in kaart brengen en veilig bewaren van erfgoedobjecten met asbest.

Lesgever

Peter Loockx, onderzoeker bij ETWIE (etwie.be)

Meer informatie?

Bekijk de projectfiche van ‘Asbest in collecties (2020-2022)’ van ETWIE of contacteer Jan Geypen (jan.geypen@historiesvzw.be).

Datum en tijdstip

Dinsdag 2 maart 2021 om 19u00. De vorming duurt plusminus 1 uur.

Voor wie?

Iedereen met vragen over (mogelijk) asbest in zijn/haar erfgoedcollectie.

Inschrijven

Deze vorming is gratis, maar inschrijven is wel verplicht en kan tot 24 uur voor de vorming via onderstaand inschrijvingsformulier. Deelnemers krijgen na inschrijving een uitnodiging voor het digitaal platform.

Organisatie en partners

ETWIE en Histories 

Praktisch

Data

02-03-2021 19:00
Online

Prijs

Gratis

Lesgever

Peter Loockx, onderzoeker bij ETWIE (etwie.be)