Jouw erfgoedvereniging future-proof? Over toekomstgerichte vormen van verenigen & vrijwillig engagement

Als erfgoedvereniging wil je veel vrijwilligers om samen je erfgoed en je doelstellingen te verwezenlijken. Maar hoe realiseer je dat?

Welke tendensen leven er op vlak van vrijwilligerswerk?

Hoe kan je die in jouw voordeel gebruiken?

Hoe kan je vrijwilligers vinden en blijven motiveren, ook in deze veranderende maatschappij?

Erfgoedverenigingen future-proof maken

Deze vorming bestaat uit twee delen:

Deel 1 - De visie

Wat maakt dat mensen zich willen engageren als erfgoedvrijwilliger en wat zijn daar de do’s en don’ts bij? Hoe kan je in onze flexibele maatschappij nieuwe mensen hechten aan je organisatie? Hoe krijgen ze zin om zich met jouw organisatie te verbinden? Hoe kan je tegemoetkomen aan de noden van de vrijwilligers? Hoe kan je ervoor zorgen dat mensen vanuit zichzelf gemotiveerd zijn? En klopt het dat het vandaag makkelijker is om twintig vrijwilligers te vinden die elk een stukje bijdragen dan één vrijwilliger te vinden die dat alles overkoepelt?

Deel 2 - De praktijkvertaling

Aan de hand van twee voorbeelden die een doorstart maakten, Soennes & Swaerders uit Zutendaal en de Zoekdag van Metaalstrijd, worden tips meegegeven. Wat kunnen we concreet anders doen? Op welke manieren kan je mensen engageren en wat vraag je best aan wie? Hoe laat je engagement en betrokkenheid groeien? Hoe vind je ook trekkers voor je vereniging? En welke structuren zijn hiervoor nodig? Veel mensen uit jongere generaties hebben wel zin in engagement, maar niet in de structuren van vroeger.

Lesgever:

Koen Vermeulen is sinds 1996 actief als organisator van vrijwilligerswerk. Sinds 2009 is hij expert en consultant rond vrijwilligerswerk. In 2011 richtte hij Vrijwilligerswerkwerkt op, een organisatie met als missie ‘het opleiden, ondersteunen en begeleiden van organisaties die werk maken van bewust en sterk vrijwilligerswerk’.

Waar en wanneer?

Online te bekijken webinars via deze links: 

  • Deel 1 - De visie: bekijk het hier
  • Deel 2 - De praktijkvertaling: op 30 mei 2024 online

Inschrijven is niet nodig. Je kan de webinars bekijken wanneer je maar wilt.

Meer informatie?

Contacteer Daphné Maes op daphne.maes@histories.be