Herbeleef ‘MamaMito – de eerste onderzoeksresultaten’

In 2020 lanceerden we MamaMito, een citizen science project waarbij we afstapten van klassiek stamboomonderzoek en de focus volledig legden op vrouwelijke voorouders. Het doel? Verwantschappen via maternale lijn traceren om zo nieuwe inzichten te verwerven in het mitochondriale DNA. We introduceerden meteen het ruime publiek in de wondere wereld van vrouwelijke familiegeschiedenis en onze voormoeders. Het werd onverwacht een enorm succes, dankzij meer dan 7800 deelnemers.

Maar wat heeft MamaMito anno 2022 opgeleverd? Welke nieuwe wetenschappelijke inzichten zijn er verworven? En wat vertellen de onderzoeksresultaten ons nu precies over genealogie en familiegeschiedenis? Tijdens de digitale lezing ‘MamaMito – de eerste onderzoeksresultaten’ op 19 februari 2022 lichtten Prof. dr. Maarten Larmuseau en historica Maite De Beukeleer alvast een tipje van de sluier op. De lezing viel duidelijk in de smaak. We klopten af op meer dan 480 kijkers die de volledige lezing rechtstreeks volgden. De interactie via stemming en chat was overweldigend.

Helaas konden heel wat enthousiastelingen er niet bij zijn door storm Eunice. Maar niet getreurd: ook zij kunnen via onderstaand verslag en beeldmateriaal alles (nog eens her)beleven.

Maatschappelijke relevantie

De grote interesse en onderzoeksresultaten tonen de maatschappelijke relevantie van het MamaMito-project aan. Uit het project leren we bijvoorbeeld dat een meer vrouwelijke kijk op de eigen afkomst tot ontzettend boeiende genealogische en wetenschappelijke inzichten kan leiden. Bovendien werd door het grote aantal vrouwelijke deelnemers het stereotiepe beeld van genealogie als mannenzaak eindelijk ontkracht.

Tijdens de lezing behandelden Maarten en Maite achtereenvolgens de genetische revolutie in familiekunde alsook de doelstellingen, onderzoeksresultaten en toekomstplannen van het MamaMito-project. Daarnaast werden er eveneens tips en tricks gegeven over hoe je je familiegeschiedenis kan opmaken. Afsluiten deden we met een vraag-en-antwoord-moment waarbij vragen van kijkers aan bod kwamen. Moderator van dienst was Histories-medewerker Shari Huygebaert.

Wie zijn sprekers Maarten en Maite?

Maarten is bioloog en geneticus. Hij doceert aan de KU Leuven en de UAntwerpen. Aan de KU Leuven leidt hij eveneens het Laboratorium van Menselijke Genetische Genealogie. Daarnaast is hij senior scientist bij Histories waar hij verantwoordelijk is voor burgerwetenschappelijke projecten, zoals MamaMito en MerovingerDNA.

Maite is historica en tevens lid van de Algemene Vergadering van Histories. Ze is medewerker bij de Maurits Sabbebibliotheek van de KU Leuven en heeft samen met Maarten het boek ‘In haar voetsporen. Op zoek naar onze voormoeders’ geschreven met verhalen en tips uit MamaMito. In het boek bundelen Maite en Maarten enkele boeiende verhalen over bijzondere voormoeders. Tot slot is Maite ook gastauteur op www.familiegeschiedenis.be.

MamaMito is een burgerwetenschappelijk project van Histories vzw, KU Leuven, VUB, meemoo vzw en Familiekunde Vlaanderen vzw