Erfgoeddag 2024 staat in het teken van "thuis"

Erfgoeddag 2024

 

Op zondag 21 april 2024 is het weer tijd voor Erfgoeddag, waarop naar jaarlijkse gewoonte talloze erfgoedvrijwilligers interessante erfgoedactiviteiten organiseren voor het grote publiek. Deze keer draait de Erfgoeddag rond de vraag: "Wat maakt een huis tot een (echte) thuis?"

Wil jouw erfgoedvereniging een activiteit organiseren, maar weet je nog niet waar te starten? Geen nood, wij hebben voor jou heel wat inspiratie, tips en ideeën verzameld om ervoor te zorgen dat je van Erfgoeddag 2024 een succes maakt.

Kijk snel verder op deze pagina en laat je verrassen door frisse ideeën!

 

Wat kan het thema "Thuis" voor jouw vereniging betekenen?

Thuis voor familiekundigen

Familiegeschiedenissen leren je waar je vandaan komt. Ze geven je houvast, betekenis en vertellen iets over je identiteit. Ze laten zien dat migratie van alle tijden is. Als familiekundige vereniging kan je inspiratie bieden aan iedereen die zich graag wil vastbijten in hun stamboom. Ga van start op familiegeschiedenis.be of doe ideeën op via dit artikel

Thuis voor heemkundige kringen

Heemkundigen kunnen binnen hun erfgoedgemeenschap op zoek naar voorwerpen en verhalen rond het thema “thuis”. Verzamel betekenisvolle objecten uit je buurt die jouw thuis mee vormgeven en bespreek die met anderen. Meer inspiratie vind je hier.

Thuis voor traditiedragers

In de stad of het dorp waar jij thuis bent, vindt er ongetwijfeld wel een terugkerend ritueel of feest plaats die van jouw huis een “thuis” maken. Snuister door onze feesten-en rituelendatabank en raak geïnspireerd. Ook traditiedragers kunnen op Erfgoeddag begeesterende activiteiten organiseren: alle tips daarvoor vind je in de Inspiratiebrochure.

Thuis voor metaaldetectoristen

Metaaldetectoristen gaan vaak op zoek naar hoe die “thuis” uit het verleden er uit zag. Veel van de artefacten die ze vinden, zijn persoonlijke spullen. Je kan als metaaldetectorist je collectie delen met je buren of mensen uit de buurt. Op die manier kunnen jullie samen ook meer betekenis geven aan jullie “thuis” van nu.

 

Inspiratiebrochure Erfgoeddag

De Inspiratiebrochure biedt heel wat tips om als erfgoedvereniging met het thema "Thuis" aan de slag te gaan. Naast bijdragen van Histories-medewerkers Jan Geypen en Hendrik Vandeginste, vind je ook alle praktische informatie terug rond de Erfgoeddag.

Ontdek onze tips

Ben je van plan om een pop-up tentoonstelling te organiseren? Of wil je graag inzetten op een gezinsvriendelijke erfgoedactiviteit? En hoe zorg je ervoor dat het betaalbaar blijft?

Ontdek al onze tips voor een succesvolle activiteit op Erfgoeddag 2024! 

Volg onze vormingen

Benieuwd naar onze vormingen die jouw verenging kunnen ondersteunen bij de organisatie van Erfgoeddag 2024? Snuister door ons aanbod en vindt een vorming die bij je past!

Inspiratie voor het (budgetvriendelijk) organiseren erfgoedactiviteiten: van tentoonstellen tot meer! 

05-12-2023 - Halle

25-01-2024 - Mechelen

Hou deze pagina in de gaten voor komende vormingen of schrijf je in op onze nieuwsbrief.